Prosvjed u Puli

Radnici Uljanika opet štrajkaju: 'Očajni smo, morat ćemo na Markov trg u srijedu'

"Ne idemo u štrajk samo zbog plaća, borimo se za budućnost brodogradnje", kaže Cerovac
Scene tijekom prosvjeda štrajkaša Uljanika
 Barbara Ban / Hanza Media

Radnici Uljanika nakon današnjeg mirnog prosvjeda ulicama Pule ne namjeravaju stati sa sindikalnim akcijama. Nastavili su štrajkati na svojim radnim mjestima, a sutra ponovno idu u mimohod gradom. Zatražili su od kooperanata da također ne rade na brodovima. Kažu da sada ne štrajkaju samo radi plaće koju nisu dobili za prošli mjesec, već radi svoje budućnosti. Tražit će odgovore čak i na Markovom trgu.

- Došli smo pred zid. Ići ćemo ponovno ovaj tjedan, ali još ne znamo kada. Možda dignemo šatore. Drugo nam ne preostaje jer ovdje nećemo riješiti ništa. S nama igraju stolni tenis. Jedni na druge prebacuju lopticu - uprava, Vlada. A jedino Vlada to može riješiti jer više upravu nitko ne sluša, kazali su nam radnici dok smo s njima prolazili kroz grad. Danas su tražili dvije stvari: da se smjeni uprava i da znaju hoće li Uljanik postojati ili ne.

- Jedino što nas zanima je to hoće li nas biti ili nas neće biti. Naš štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, dok ne dođe druga uprava. Plaća nam je bitna, ali ona nam ne rješava problem. Ili će nas biti, ili nas neće biti, kazao je nakon prosvjeda čelnik štrajkačkog odbora Boris Cerovac. A upravu očito može smijeniti samo Nadzorni odbor koji trenutno ne postoji jer nije izabran na prošlotjednoj Glavnoj skupštini. U petosatnom prepucavanju izabran je samo jedan član- Nenad Kapuralin, a svi ostali u petosatnom glasanju nisu prošli zbog neodlučnog glasanja države, Adrisa i banaka. Zbog toga su radnici ogorčeni ne samo na upravu, nego i državu.

- Razgovarali smo s gospodinom Denisom Rabarom koji nam nije rekao da će on odstupiti samo kako je izabran, a to je legalnim putem, odnosno putem odluke nadzornog odbora. On sam ne misli davati ostavku. Budući da NO-a nemamo, on neće biti smijenjen. Aktualna se uprava trebala smijeniti kroz nadzorni odbor prošli tjedan. Kako je država bila suzdržana, to se nije dogodilo. Oni sada potenciraju nekakva dva svoje predstavnika, a mi imamo svoja dva kandidata. To su Samir Hadžić i Ranko Svečarovski. Ako država ne da svoja dva člana, onda idu na Trgovački sud naša dva prijedloga, kazao nam je Deni Širol iz Stožera za obranu brodogradnje Uljanika. Dodao je i kako je predsjednik uprave Uljanika Gianni Rossanda danas u Zagrebu kako bi s državom dogovorio druga dva predstavnika za NO koje bi trebao predložiti Trgovačkom sudu.

----------------------------------------

Prijenos uživo

11:15 - Radnici su se vratili u okrug brodogradilišta. Današnji prosvjed je gotov, a štrajk se nastavlja u škveru.

----------------------------------------

10:50 - Radnici su krenuli prema tržnici. Građani im daju podršku. "Ne dajte se", kažu neki. Drugi viču da maknu lopove iz uprave.

Štrajkaši ispred zgrade Županije kažu da su očajni i da će u srijedu opet morati na Markov trg. Nakon toga su se počeli vraćati prema škveru.

----------------------------------------

10:40 - Skup osigurava policija. Štrajkašima se pridružuju građani, a mimohod protječe bez incidenata.

Radnici su naposljetku stali ispred Uljanik plovidbe. Viču da im vrate njihove brodove i "Mi smo Uljanik, Uljanik je naš". I članovima Uprave viču "Lopovi, lopovi".

Inače, danas predsjednika uprave Giannija Rossande nije bilo u upravnoj zgradi. Štrajkaški odbor ga je pokušao nazvati telefonom, ali kako kaže Cerovac, nije se javio.

----------------------------------------

10:30 - Ispred komunalne palače na Forumu štrajkaše su dočekali župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić. Štrajkaši su ih zaobišli vičući "IDS lopovi, IDS mafija".

Flego je kazao da im je jasno zašto su radnici ogorčeni i da odgovore mogu naći jedino na Markovom trgu.

----------------------------------------

10 :25 - Pred Direkcijom u krugu Uljanika okupilo se, prema podacima policije, oko 1500 radnika, koji zvižducima izražavaju nezadovoljstvo stanjem u Brodogradilištu i Upravom. Sindikati nakon bezuspješnog razgovora s upravom traže ostavku Uprave. Stotine radnika Uljanika uputilo se u mimohod ulicama centra Pule.

Za situaciju u Uljaniku ne prozivaju samo upravu od koje traže da još danas odstupi, već i lokalnu politiku. Najprije su se uputili prema forumu izvikujući lopovi, lopovi.

----------------------------------------

10:00 - Član Uprave Denis Rabar napustio je Uljanik, jedan ga je radnik pokušao zaustaviti. Predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac smiruje tenzije i krenuo se obratiti radnicima koji su već pola sata ispred upravne zgrade

----------------------------------------

Jutros je u Uljaniku počeo novi generalni štrajk zbog neisplate zadnje plaće. Skup radnika održao se u 8:30 sati na Otoku, a radnici su sada, njih oko 1500, ispred zgrade Uprave. Navodno će zahtijevati da im se obrati netko od Uprave, u suprotnom namjeravaju ući u upravnu zgradu. Također, Štrajkaški odbor odlučio je da nikom od kooperanata neće dozvoliti da radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:09