Nastavljaju štrajk

Radnici Uljanika još uvijek nisu dobili plaću: 'Još ništa ne znamo, sve je u zraku!'

'Govorilo se da će Uljanik od depizota osigurati plaće, a da će dio osigurati brodovlasnici'
Tisuće radnika Uljanika kojima još nije isplaćena plaća prosvjeduje uz podršku sve više građana po ulicama Pule
 Danijela Bartolić / CROPIX

Radnicima Uljanika ni danas nije došla plaća, a kada će i dalje sindikati i štrajkački odbor koji vodi najnoviji štrajk od prošlog tjedna, ne znaju.

- U zraku smo i dalje. Govorilo se da će Uljanik od jednog depozita osigurati dio plaće, ali tu je ponovno potrebna suglasnost države, a da će drugi dio osigurati brodovlasnici, međutim ništa još ne znamo, kazao nam je predsjednik štrajkačkog odbora Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata.

Ono što se ipak zna je to da će se danas ili najkasnije sutra oformiti novi nadzorni odbor koji će činiti tri predstavnika radnika – Nenad Kapuralin, Samir Hadžić i Ranko Svečarovski. Oni će se nakon odluke Trgovačkog suda u Pazinu odmah sastati i oformiti NO kako bi započeli razgovore s mogućim novim članovima i predsjednikom uprave.

- Ne želimo dati imena o kojima razmišljamo. Neki od njih rade u Uljaniku, neki ne. Čim se oformi NO, članovi će krenuti u razgovore s njima i potom će se sazvati nova sjednica na kojoj će točka dnevnog reda biti smjena aktualne uprave, najavio je Cerovac.

Inače, aktualna uprava dala je svoje mandate na raspolaganju NO-u još krajem kolovoza, a NO na zadnjoj glavnoj skupštini prije desetak dana nije bio oformljen, pa se silom zakona trebalo predati zahtjev na Trgovački sud za izborom dva člana NO, budući da je ta glavnoj skupštini u petosatnom glasanju izabran samo jedan.

Na pitanje, je li mu poznato što dalje s programom restrukturiranja koji bi za radnike značio spas i dolazak novog vlasnika, na koji Ministarstvo gospodarstva ponovno ima primjedbe, kaže da mu je enigma.

- Pozivamo konzultantsku kuću Boston Consulting da dođu i da nam iznesu taj plan koji se izrađuje tih 6-7 mjeseci, poručio je Cerovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:50