DEBATA: TRŽIŠTE RADA

Radić: ‘Koliko je Možemo u Zagrebu izgradio stanova?‘; Dolenec: ‘A koliko ih je DP izgradio u Vukovaru?‘

Sudjeluju Mario Radić (DP), Marin Piletić (HDZ), Petra Mandić (Most), Danijela Dolenec (Možemo!) i Siniša Hajdaš Dončić (SDP)

Sučeljavanje predstavnika pet najvećih stranaka o ključnim temama vezanim uz tržište rada, radno zakonodavstvo, oporezivanje dohotka i zapošljavanje stranaca

 Jutarnji List/Hanza Media/

13:00 - Uključivši se u stranačko sučeljavanje u HUP-u, poduzetnik u zapošljavanju Petar Lovrić izrazio je uvjerenje kako Hrvatska ima najliberalniji Zakon o strancima na svijetu.

- Nama ne trebaju visokokvalificirani strani radnici, to su zablude. Nama trebaju radnici, primjerice, za palijativnu skrb, a tu imamo blokadu komora koje čine sve da spriječe zapošljavanje stranih radnika. Trebamo kvalificirane i nekvalificirane radnike iz inozemstva, sve drugo su atraktivne priče koje nemaju uporište u stvarnosti - kazao je Lovrić.

Upozorio je da se iz dvije slavonske županije, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske, u posljednjih godina iselilo 85 tisuća stanovnika. Osvrnuvši se na položaj stranih radnika u Hrvatskoj, Lovrić je upozorio kako se ništa ne radi na njihovoj socijalizaciji.

- Strani radnici okupljaju se u parkovima, u haustorima, ispred stambenih zgrada..Dajmo im internet na njihovim jezicima, dajmo im prostorije. To ovako neće ići - apelirao je Lovrić.

Danijela Dolenec (Možemo) složila se s ocjenom da prijeti getoizacija stranih radnika, kao i Siniša Hajdaš Dončić (SDP), dodavši kako je to u malim sredinama još vidljivije nego u Zagrebu.

- Država je stranim radnicima omogućila učenje hrvatskog jezika, ali to je osnovni dio i neće značiti socijalizaciju - upozorio je Hajdaš Dončić.

Mario Radić (DP) izrazio je uvjerenje kako uvoz stranih radnika nije pravi opis onoga što se događa, jer, kazao je, dijelom se radi i o dovođenju, i o prisilnom radu.

- Mi uopće ne znamo koliko je stranih radnika u Hrvatskoj. Mi ćemo se probuditi kada dobijemo Molenbeek u Novom Zagrebu. Sada samo ‘luđaci‘ iz Domovinskog pokreta upozoravaju što će se dogoditi, koji plaše narod i slične optužbe koje DP sluša i prima i od onih koji rade na tome da se dogodi Molenbeek. Mi moramo braniti svoj način života. Godine su prošle, mnogi od onih koji ovdje sjede bili su na vlasti i nisu ništa napravili - ustvrdio je Mario Radić.

Petra Mandić (Most) izrazila je uvjerenje kako povratak hrvatskih građana iz inozemstva nije nemoguća misija i može se, poručila je, ostvariti njihov povratak poticajnim mjerama zapošljavanja, demografske i stambene politike.

Danijela Dolenec (Možemo) ustvrdila je kako građani moraju dobiti više za poreze, doprinose i naknade koje plaćaju. Nakon istupa predstavnice platforme Možemo moderator sučeljavanja Boris Orešić zaključio je raspravu.


NOVO, 12:40 - U nastavku stranačkog sučeljavanja u HUP-u, Petra Mandić (Most) složila se s učestalim ocjenama kako trenutni uvoz stranih radnika za nisko plaćene poslove treba nadopuniti ili zamijeniti privlačenjem visoko obrazovane radne snage.

- Naš sustav je takav da ne može privući ni naše visokokvalificirane radnike koji se žele vratiti u Hrvatsku - ocijenila je Petra Mandić.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) zauzeo se za priznavanje kvalifikacije iz država koje imaju isti obrazovni standard na razini Hrvatske.

- Pitanje na koje si svi moramo odgovoriti jest da li se na plaću od 5000 eura za visoko obrazovanog stručnjaka treba obračunavati porez na način da je bruto iznos preko 9000 eura? Ako je to pravilan odnos neto i bruto plaće, onda ne možemo privući visokoobrazovanog stručnjaka iz inozemstva - ocijenio je Hajdaš Dončić.

Marin Piletić (HDZ) podsjetio je na važnost cjeloživotnog obrazovanja s čime se, za promjenu u odnosu na dosadašnji tok sučeljavanja, složila i Petra Mandić (Most). Mario Radić (DP), komentirajući značaj obrazovanja i stanje na tržištu rada, naveo je primjer da ‘nešto vještiji keramičar u Hrvatskoj ima veću plaću od predsjednika Vlade‘.

- U nas su poremećeni svi odnosi jer smo se razvijali stihijski - zaključio je Radić, nakon čijeg je istupa moderator sučeljavanja novinar Jutarnjeg lista i Globusa Boris Orešić otvorio dio u kojem publika postavlja pitanja.


12:20 - Podsjetivši u nastavku stranačkog sučeljavanja u HUP-u na strukturu proračunskih prihoda u Hrvatskoj s pretežitim udjelom prihoda od potrošnje, Danijela Dolenec (Možemo) zauzela se za daljnje porezno rasterećenje plaća.

- Ako u strukturi proračunskih prihoda svega osam posto dolazi od imovine i kapitala, onda tu ima prostora za povećanje - apelirala je Danijela Dolenec.

Marin Piletić (HDZ) upozorio je kako se, osim zahtjeva poslodavaca, moraju sagledati i stajališta sindikata kada je u pitanju, primjerice, Zakon o radu.

- Mislim da smo u Zakonu o radu fleksibilizirali sve što se fleksibilizirati dalo - ocijenio je Piletić.

Petra Mandić (Most) zauzela se za uklanjanje obveze da poslodavac s više od 20 zaposlenih mora imati pravilnik o radu.

- Kako ćemo zaštiti prava stranih radnika koji ne da ne znaju hrvatski, nego ne znaju ni engleski jezik? Ako želimo izbjeći socijalne nemire, nestabilnost u društvu i državi, moramo stvoriti okruženje u kojem se to neće događati - upozorila je Petra Mandić.

Mario Radić (DP) apelirao je da se na tržištu rada forsira sklapanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

- Radnik koji ima stalno radno mjesto može dizati kredite, formirati obitelj, kupiti stan.. Onaj koji radi na neodređeno onemogućen je u startu da rješava svoje životne probleme - kazao je Radić.

On je Danijelu Dolenec upitao koliko je stanova zagrebačka gradska uprava izgradila u glavnom gradu kada se Možemo, kazao je, toliko snažno zauzima za demografiju i zapošljavanje mladih.

- Trenutno razvijamo projekte stanogradnje, jer smo na vlasti tek dvije i pol godine - kazala je Danijela Dolenec, uzvrativši pitanjem Radiću koliko je DP izgradio stanova u Vukovaru.

Radić je kazao da je u Vukovaru izgrađeno sigurno više od 100 tisuća ‘kvadrata‘ poslovnog i stambenog prostora.


12:10 - Govoreći na stranačkom sučeljavanju u HUP-u o mjerama HDZ-a za povratak hrvatskih građana na radu inozemstvu, aktualni ministar rada Marin Piletić pošao je od činjenice da je Hrvatska tradicionalno iseljenička država. To se, upozorio je, teško mijenja.

- Od velike je važnosti da smo 2022. prvi put nakon jako puno godina imali pozitivan migracijski saldo. Ljude ćemo vratiti većim plaćama, boljim zdravstvenim i mirovinskim sustavom, stambenom politikom i gospodarskim razvojem - kazao je Piletić.

Petra Mandić (Most) osporila je važnost spomenutog pozitivnog migracijskog salda.

- Ne može Vlada reći da imamo dobru situaciju ako nam dolaze radnici niskih kvalifikacija. Članovi HDZ-a žive u ovom svijetu - kazala je Petra Mandić. Na njezin istup reagirao je Marin Piletić poručivši predstavnici Mosta da dolazi iz stranke koja je vladala u jednom jedinom gradu u državi a i tu je, zaključio je Piletić, dobila nepovjerenje od građana nakon samo jednog mandata.

Danijela Dolenec (Možemo) ponovila je svoju ocjenu da nije bilo strategije razvoja države pa je, istaknula je, i cijena rada prepuštena stihiji.

- Prosjek cijene radnog sata u Hrvatskoj je duplo manji od prosjeka u EU - upozorila je predstavnica platforme Možemo.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) zauzeo se za raspravu o tome kako postići više cijene rada i plaća, a ne, kazao je, o tome kolika bi plaća trebala biti.

- Mi, primjerice, imamo danas u Hrvatskoj veliki broj onoga što se u stručnoj literaturi zove ‘katedrale u pustinji‘. To su nekretnine koje služe za rentu, a ono što bi trebalo napraviti je da jedan dio nekretnine za rentu mora služiti i za stanovanje investitora - naglasio je Hajdaš Dončić.

I Mario Radić (DP) ocijenio je da licitiranje s visinom prosječnih plaća nema smisla.

- Ne može država određivati kolika će biti plaća, to će odrediti tržište. Država mora napraviti okvir da se zahtjevi poslodavaca povežu s tržištem rada - apelirao Radić.


12:00 - U nastavku stranačkog sučeljavanja u HUP-u Danijela Dolenec (Možemo) upozorila je na visoke troškove života u Hrvatskoj kao faktor koji će smanjiti učinak očekivanog rasta plaća. Marin Piletić (HDZ) osvrnuo se na problem dugotrajne nezaposlenosti starijih žena u ruralnim područjima Hrvatske.

- U posljednjih nekoliko godina zaposlili smo kroz razne programe države 22 tisuća žena diljem Hrvatske, nema dijela Hrvatske u kojem taj problem nije rješavan - naveo je Piletić. Složio se s raširenim ocjenama da nedostatak smještaja u vrtiću predstavlja ozbiljan problem za uključivanja dijela građana na tržište rada. Obećao je daljnju pomoć države jedinicama lokalne samouprave koji nemaju dovoljno proračunskog novca za građenje novih vrtića.

Reagirajući na potonju najavu Piletića, Petra Mandić (Most) ocijenila je kako to nije pravo rješenje već bi Vlada, kazala je, trebala preuzeti na državni proračun plaće svih zaposlenih u vrtićima u državi.

- Odgojiteljica i odgajatelja u vrtićima nedostaje, potrebno je sustavno rješenje - poručila je predstavnica Mosta, izazvavši repliku Piletića koji je naveo primjer Novske koja je izgradila nove vrtiće sufinanciranjem iz državnog proračuna i, dodao je, više nema problem smještaja u vrtiću.

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) upozorio je kako je u Zagrebu 90 posto djece upisano u vrtiće, a u Panonskoj Hrvatskoj taj je pokazatelj 65 posto.

- Kada govorimo o povratku naših građana iz inozemstva, do snažnijeg povratka neće biti dok se Hrvatska ne približi standardima razvijenih članica Europske unije po pitanju životnog standarda i drugim pitanjima - kazao je Hajdaš Dončić.

Mario Radić zauzeo se za drugačije poimanje rastojanja u razvoju između Hrvatske i razvijenijih članica Unije.

- Dohodak per capita ne može biti kriterij, jer mi ćemo, ako ovako nastavimo, biti na 120 posto prosjeka EU per capita jer nas uskoro neće biti - poručio je Radić.


11:45 - Iznoseći na stranačkom sučeljavanju Jutarnjeg lista i HUP-a program platforme Možemo! za tržište rada, Danijela Dolenec pošla je od podatka da je Hrvatska izgubila 250 tisuća domaćih radnika koji su otišli u inozemstvo.

- Ključno je da kao mala i otvorena ekonomija postavimo okvir u kojem će i poslodavci i radnici znati što želimo i na koji način želimo postići na tržištu rada - istaknula je Danijela Dolenec.

Govoreći o programu SDP-a za zapošljavanje i tržište rada, Siniša Hajdaš Dončić kazao je da postoje tri prioriteta.

- Prvi je vratiti ljude koji su otišli iz Hrvatske, drugi je privući strane radnike, a treći je migrantska politika, jer je jasno da jedan dio naših ljudi neće raditi slabo plaćene poslove - naveo je Siniša Hajdaš Dončić.

Iznoseći program HDZ-a za uređenje tržišta rada, Marin Piletić najavio je nastavak poreznog rasterećenja rada.

- Prosječna plaća u Hrvatskoj iznosit će 2028. 1600 eura. Zbog rasta gospodarstva i životnog standarda mi imamo priljev stranih radnika, ali tu treba razlikovati dolazak radnika iz nama susjednih i priljev strane radne snage iz udaljenijih država. Takvoj situaciji treba prilagoditi i Zakon o strancima, što ćemo i učiniti nakon izbora - najavio je Marin Piletić.

Govoreći o programu Mosta za otvaranje novih radnih mjesta i druga pitanja tržišta rada, Petra Mandić najavila je kako će Most prije svega poticati zapošljavanje u mikro, malim i srednjim tvrtkama.

- U Hrvatskoj se nije radilo na strukturalnim reformama, zato smo danas u situaciji da nam domaći radnici odlaze, a dolaze nam stranci niskih kvalifikacija. Dok god imamo ovakvu ekonomiju koja se temelji na rentijerstvu, tako će i biti. Most će se žestoko boriti protiv takvog modela - poručila je Petra Mandić.

Iznoseći program Domovinskog pokreta za tržište rada, Mario Radić stavio je u središte problema demografski slom Hrvatske.

- Dosada smo se prema demografiji i drugim važnim problemima odnosili stihijski. Mi imamo dvije Hrvatske, jedna živi u Hrvatskoj, druga u inozemstvu. Jedna od mojih tvrtki pozvala je Hrvate iz Argentine da se vrate i zaposle kod nas, i odaziva ima. Moramo napraviti centar za povratak Hrvata iz cijelog svijeta - kazao je Radić.


11:20 - U drugom predizbornom sučeljavanju Jutarnjeg lista i Hrvatske udruge poslodavaca pod nazivom ‘Prava pitanja‘ predstavnici vodećih političkih stranaka iznijeti će stranačke programe i suprotstaviti stajališta o tržištu rada.

Sučeljavanje u kojem sudjeluju aktualni ministar rada Marin Piletić (HDZ), Mario Radić (DP), Danijela Dolenec (Možemo), Siniša Hajdaš Dončić (SDP) i Petra Mandić iz Mosta odvija se u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca pod nazivom ‘Budućnost tržišta rada - Dobro plaćeno kvalitetno radno mjesto najbolja je demografska politika‘.

Sudionike sučeljavanja i pedesetak predstavnika stranaka, Hrvatske udruge poslodavaca i drugih promatrača uvodno su pozdravili glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić i glavna direktorica HUP-a Irena Weber.

Irena Weber u uvodnome je izlaganju sučeljavanja u HUP-u zauzela se za porezno opterećenje rada i promjene Zakona o strancima.

- Kada ministar financija Marko Primorac kaže da imamo niže poreze na dohodak od drugih članica Europske unije, zanemaruje da je naša baza, odnosno dohodak na koji se obračunavaju porezi niska. Isto tako, postoji veliki prostor za smanjenje poreza na dohodak na razini lokalne samouprave - istaknula je glavna direktorica HUP-a. Kao države u kojima je niže porezno opterećenje za poslodavca po pitanju rada navela je Češku, Mađarsku i Poljsku, što je, upozorila je, ključno jer je riječ o zemljama koje nam konkuriraju.

- Osim velikog poreznog klina na plaće, kao problem vidimo nezainteresiranost dijela naših građana za doškolovanje, kao i aktiviranje na tržištu rada tamo gdje se može živjeti, primjerice, od najma nekretnina, pogotovo u turističkim krajevima. S druge strane, cijene nekretnina su izrazito visoke i radnici ih si ne mogu priuštiti - navela je glavna direktorica HUP-a.

U HUP-u upozoravaju i na stalno smanjenje broja učenika i studenata s jedne, i povećanje broja zaposlenih u visokom obrazovanju, s druge strane.

- Imamo potpunu neusklađenost sustava visokog obrazovanja i potreba tržišta rada - ocijenila je Irena Weber. Ukazala je i na ‘ogromne prepreke u privlačenju stranih studenata‘.

- Treba nam pametna migracijska strategija za privlačenje mladih, kompetentnih ljudi koji će donijeti dodanu vrijednost - ustvrdila je glavna direktorica HUP-a, nakon čijeg će izlaganja predstavnici stranaka iznijeti svoja stajališta.



Sutra od 11 sati na portalu jutarnji.hr uživo pratite sučeljavanje predstavnika pet najvećih stranaka o ključnim temama vezanim uz tržište rada, radno zakonodavstvo, oporezivanje dohotka i zapošljavanje stranaca. U drugom od četiri sučeljavanja, koja o ključnim gospodarskim pitanjima organizira Jutarnji u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, sudjeluju: Mario Radić (DP), Marin Piletić (HDZ), Petra Mandić (Most), Danijela Dolenec (Možemo!) i Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

image

Prvo sučeljavanje Jutarnjeg i HUP-a

Vanesa Pandzic/Cropix

Sučeljavanje o temi "Budućnost tržišta rada: dobro plaćeno kvalitetno radno mjesto najbolja je demografska politika" moderirat će novinar Boris Orešić. Cilj je debate dobiti odgovore na pitanja je li realno daljnje smanjenje poreznog opterećenja dohotka, hoće li se mijenjati Zakon o radu te kako olakšati zapošljavanje stranaca, a sve u kontekstu procjena Europske komisije da bi do 2030. godine Hrvatska mogla ostati bez 6,8 posto radne snage, što je još oko 150.000 ljudi. Sudionici sučeljavanja trebali bi se izjasniti i o tome što misle poduzeti s obrazovnom politikom koja ne prati potrebe tržišta rada.

Drugo je to od četiriju sučeljavanja koje će Jutarnji list organizirati u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca tijekom predizborne kampanje. Cilj je da se s gospodarskim stratezima političkih stranaka razgovara o ključnim gospodarskim politikama, reformama sustava i poreznoj politici u sljedećem mandatu kako bismo saznali kakvo gospodarstvo oni žele.

image

Irena Weber, glavna direktorica HUP-a

Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:55