istraživanje

Rad na kojem su radili i hrvatski znanstvenici u Quarterly Journal of Economics

Istraživanje pokazuje da mlađa braća i sestre slijede stariju u odabiru visokog obrazovanja
Dejan Kovač
 Biljana Blivajs/Cropix

Istraživanje međunarodnog tima znanstvenika, među kojima su i dvojica iz Hrvatske, Dejan Kovač i Marin Drlje, bit će objavljeno u prestižnom američkom časopisu iz ekonomskih znanosti Quarterly Journal of Economics (QJE).

Vijest je na svom Facebook profilu objavio sam Kovač, a istraživanje u kojem su sudjelovali provedeno je na temelju setova podataka u Hrvatskoj, Švedskoj i Čileu te pokazuje da mlađa braća i sestre slijede stariju u odabiru visokog obrazovanja (Siblings’ Spillover Effects on College and Major Choice: Evidence from Chile, Croatia and Sweden). Istraživanje je objavilo američko sveučilište Princeton, a o njemu je pisao i poslovni časopis Forbes.

Kako se navodi u sažetku istraživanja, to da obitelj i društvene mreže mogu utjecati na važne životne odluke široko je prihvaćeno, ali je prilično teško identificirati uzročne veze. Istraživanje predstavlja uzročne dokaze iz obrazovnih sustava triju zemalja, trajalo je tri godine i provedeno je na više od 20 milijuna djece, objavio je Kovač. On je postdoktorski istraživač iz ekonomskih i političkih znanosti na Woodrow Wilson školi međunarodnih odnosa na sveučilištu Princeton, doktorirao je na ekonomskom institutu CERGE-EI Prag, a Marin Drlje na PMF-u. Obojica su studirali na zagrebačkom Sveučilištu.

Kako objašnjavaju, pitanje kako pojedinci odabiru sveučilišta i smjerove na njima vrlo je aktivno područje znanstvenog istraživanja posljednjih desetljeća, a istraživala se uloga troškova i informacija te, u posljednje vrijeme, neke bihevioralne barijere. Ovaj rad donosi u to područje novi element analizirajući ulogu obiteljskih mreža, a njihovi dokazi o odlukama vezanim uz ljudski kapital mogu imati važne implikacije na politiku u području obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:20