Velike investicije

Rab i Cres postaju gigabitni otoci, stanovnici i turisti koristit će naprednu 5G mrežu

Pokriveno je i mnoštvo morskih prostranstva, što je posebno bitno za nautički turizam
 Ivo Šubić / Hanza Media

U srednjoj turističkoj školi Markantuna de Dominisa na Rabu koja je odabrana u eksperimentalni program predstojeće kurikularne reforme, Vipnet je predstavio nove 5G funkcionalnosti implementirane u mobilnu mrežu. Vipnetove investicije u razvoj mreže i novih tehnologija na obali i otocima omogućavaju njihovim stanovnicima da ne moraju nužno napuštati svoja naselja kako bi se educirali, brinuli o vlastitom zdravlju ili vodili posao. Ta je činjenica demonstrirana pomoću novog STEMI robota koji robotiku kao kompleksnu znanost svodi na razumljivu i zabavnu edukaciju za svakog učenika. Implementacijom novih transportnih tehnologija, omogućena je gigabitna povezanost otoka te je uz korištenje 5G funkcionalnosti povećana propusnost i pokrivenost mobilnom mrežom za Vipnetove korisnike.

Vipnet nastavlja razvoj 5G transformacije, pa je tako kombinacijom širenja optičke infrastrukture napravljen i tehnološki iskorak u mobilnoj prijenosnoj mreži, temeljen na modernizaciji radio relejnih mikrovalnih sustava koji se koriste za ostvarivanje visokih telekomunikacijskih kapaciteta.

Gigabitni telekom

Radijske veze imaju širok raspon namjena, primjerice za prijenos digitalnih signala radija i televizije putem elektromagnetskih valova koje odašilju zemaljske radijske postaje. Radijske veze u Vipnetu koriste se za spajanje poslovnih korisnika, a s obzirom na 150 postotno povećanje potreba tijekom turističke sezone i za povećanje kapaciteta mobilnih mreža. Pametnim kombiniranjem postojeće optičke mreže i modernih radio relejnih tehnologija, gigabitni telekom kapaciteti prenose se na udaljene otoke i osiguravaju performanse sumjerljive onima koje se postižu pomoću optičke broadband infrastrukture.

Komentirajući Vipnetove napore u razvoju najnovijih mrežnih tehnologija, Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku je izjavio: „Vipnet kombinira najmodernije tehnologije kako bi doveo gigabitno društvo u svaki kutak Republike Hrvatske. Konvergentna strategija bazira se na izgradnji fiksne infrastrukture u gradovima i većim naseljima dok se 4G mobilna tehnologija vrlo brzo počela percipirati kao bazična tehnologija koja omogućuje bezbrižno korištenje svih aplikacija, čak i kad nismo spojeni na žicu. Nakon implementacije prvih 5G funkcionalnosti u Vip mreži, današnja je demonstracija logičan nastavak i put prema potpunom uvođenju 5G tehnologije.“

Pametnim radio dizajnom, Vipnetovi stručnjaci ostvarili su pokrivanje 1500 kvadratnih kilometara morskih prostranstava oko otoka Lastova sa samo jednom baznom stanicom. Podloga za to su MIMO i edge computing tehnologije. Edge computing je tehnologija primjene značajne procesorske snage na udaljenim lokacijama, odnosno na poziciji same bazne stanice. MIMO tehnologija predstavlja skraćenicu za engleski pojam Multiple-input multiple-output i odnosi se na matematički model komunikacijskog sustava s više prijamnih i odašiljačkih antena. MIMO tehnologija omogućuje znatna poboljšanja u propusnosti i dometu bez potrebe za povećanjem frekvencijskog opsega ili odašiljačke snage. Ova tehnologija općenito povećava ukupnu učinkovitost bežičnih komunikacijskih sustava što je posebno značajno za nautički turizam, međunarodne trajektne linije, ali i stanovnike otoka. Konkretno, pomoću MIMO tehnologije, Vipnet ostvaruje 20% bolje LTE pokrivanje.

Nova serija robota

Tomislav Makar posebno je istaknuo izazove u mobilnom pokrivanju sub-urbanih i ruralnih područja: „Dok u gradovima mobilna mreža nadopunjuje fiksnu infrastrukturu i dodatno olakšava svakodnevni rad i život, u ruralnim je krajevima ona jedini način da se dovoljno agilno dovede broadband i brzine predviđene Digitalnom Agendom, ali i da se smanji postojeći digitalni jaz. Zbog toga je Vipnetova mobilna mreža trenutno čak i na većim kapacitetima i brzinama u ruralnim krajevima i na lokacijama gdje nema fiksne infrastrukture. Turistički orijentirana područja poput priobalja i otoka, poseban su izazov zbog značajnih kapacitivnih potreba. Vipnet ta područja pokriva inovativnim rješenjima preko radio relejnih veza koje danas donose gigabitne kapacitete do otočke telekomunikacijske infrastrukture. Time se stvaraju preduvjeti da otoci imaju jednaku kvalitetu širokopojasnog interneta kao i gradovi. Prezentacija novih 5G funkcionalnosti koje su već danas dostupne u Vip mobilnoj mreži, još jednom potvrđuje Vipnetovu posvećenost zadovoljavanju vrhunskog korisničkog iskustva, ali i lidersku poziciju u razvoju 5G tehnologije u Republici Hrvatskoj.“

Projektiranje, sastavljanje i programiranje vlastitog STEMI robota za edukaciju – praktična demonstracija upotrebe 5G funkcionalnosti

Nova serija robota, koja je na hrvatskom tržištu od četvrtka 24. svibnja, bitno je poboljšana u odnosu na prethodno izdanje, i to u vidu modernijeg izgleda, veće i otvorenije mogućnosti interakcije s robotom, jednostavnijeg procesa slaganja, bogatijeg i zabavnijeg edukativnog sadržaja. Koristeći senzore dodira robot se sada može programirati da reagira na škakljanje, a svoje raspoloženje može iskazati kroz šest raznobojnih lampica. Također, roboti će biti dostupni i u različitim bojama. Same komponente robota izrađene su od materijala koji su pomno birani sa svrhom veće sigurnosti, trajnosti i boljeg korisničkog iskustva.

“Osim pravog fizičkog, zadnjih godinu dana gradili smo i virtualni laboratorij u kojem svatko može iskusiti stvaranje tehnologija i zajedno s STEMI inženjerima proći kroz pravu tehnološku avanturu izrade robota - od 3D modeliranja, matematike do elektrotehnike.“ ističe Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 21:43