Novo vodstvo

Pucar: Aktivno ću raditi na modernizaciji i transformaciji HUP-a

Pucar je na tu volontersku dužnost izabran na tri godine
Marin Pucar
 Bruno Konjević / Hanza Media

Novi predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca je Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke, odlučilo je nakon 4-satne sjednice i dvije runde glasanja Vijeće članova HUP-a u srijedu. Time bi trebala završiti višemjesečna kriza HUP-a, a mnogi su je okarakterizirali kao najtežu od osnutka te udruge i tražili temeljitu transformaciju.

Druga dvojica kandidata za predsjednika bili su Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive, te Renato Radić, predsjednik Uprave i osnivač Prima namještaja, a na napetoj je sjednici, kako nam kažu njeni sudionici, novi predsjednik izabran tajnim glasanjem.

Nova organizacija

Pucar je na tu volontersku dužnost izabran na tri godine, a u prezentaciji svog programa istaknuo je kako je ključni izazov “vratiti HUP-u dignitet i stvoriti osnovu za razdoblje intenzivnog rada HUP-a”. Najavio je moderniju organizaciju u kojoj će sva tijela imati “jasnu i nedvojbenu zadaću”. Granske udruge, kao i Skupština HUP-a, stoji u prezentaciji, moraju dobiti aktivniju ulogu u kreiranju i provedbi promjena. Zanimljivo je da navodi kako članarine treba transparentno definirati, kako su je svi dužni plaćati te da na osnovi kriterija članarine treba definirati poziciju svakog člana u radu, “kako bi se izbjegli mogući nesporazumi i neujednačenost kriterija u odlučivanju”.

“Čast mi je preuzeti odgovornu ulogu predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca, i zahvaljujem svim članovima na ukazanom povjerenju. U svom ću mandatu, kao što sam i istaknuo u programu, ustrajati na ideji zajedništva, kolegijalnosti i transparentnosti u radu HUP-a, te aktivno raditi na nužnoj transformaciji i modernizaciji Udruge kroz nove modele rada i upravljanja, kao i na snažnijem povezivanju i interakciji s partnerima u Hrvatskoj i EU”, izjavio je Marin Pucar prilikom preuzimanja nove dužnosti.

Hrvatska udruga poslodavaca ostala je bez predsjednika još u svibnju, kada se zbog internih previranja u udruzi s te funkcije povukla Gordana Deranja iz pulskog Tehnomonta, s obzirom na to da nije više imala statutarno pravo na još jedan, treći mandat, odnosno produljenje postojećeg. U međuvremenu je s funkcije glavnog direktora otišao i Davor Majetić, s kojim je sporazumno raskinut radni odnos, a na Majetićevo mjesto došao je nedavno Damir Zorić iz Euroherca.

Igor Škrgatić, jedan od članova vijeća koje je biralo novog predsjednika, a ujedno predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika, najbrojnije granske udruge HUP-a, kaže kako Marin Pucar ima njihovu punu podršku. Sjednica Vijeća članova je, objašnjava, u srijedu dugo trajala jer se satima raspravljalo hoće li izbor novog čelnika biti proveden tajnim ili javnim glasanjem. Trojica kandidata su potom iznijela ukratko svoje programe, a Pucar i Furjan su se, nakon prvog kruga, “sučelili” u drugom krugu tajnog glasovanja. Pucar je pobijedio s četiri glasa razlike. “Procedura je bila poštena i demokratska, i to je sada to. Imamo predsjednika”, prokomentirao je Škrgatić.

Time su vjerojatno zaključene podjele koje su mjesecima bile evidentne unutar HUP-a oko budućeg vodstva i načina funkcioniranja HUP-a, reprezentativne udruge poslodavaca koja je socijalni partner u Gospodarsko-socijalnom vijeću.

Nedovoljno brzo

Pucar je istaknuo kako HUP često “nedovoljno brzo” reagira na promjene zakonskih okvira, “nema dovoljno vremena za analizu stanja i prijedloga, a kamoli na reakciju i pravo sudjelovanje kao socijalni partner”, a smatra kako je nužna aktivna uloga udruge na svim razinama te intenzivan dijalog s Vladom, sindikatima i članstvom.

Pucar je od 2017. godine na čelu Podravke, kompanije u kojoj država ima značajan vlasnički udjel, što je smetalo nekim članovima upravo zbog važne uloge HUP-a u GSV-u, te su stoga lobirali za druge kandidate. U svojoj biografiji on ističe kako je prije Podravke bio i predsjednik Uprave Zvečeva, a u koprivničkoj je kompaniji bio član Uprave od 2008. do 2012. godine. Diplomirani je ekonomist, a ove je godine doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:29