INDUSTRIJA BUJA

Prvi rezultati iscurili u javnost: Evo koliki prihod ove godine ima deset najvećih hrvatskih gaming tvrtki

Stalno zapošljavaju više od 500 ljudi, a usto i brojne suradnike, mahom umjetnike

PISMO Games
Na fotografiji: gaming inkubator
 

 Marko Todorov/Cropix

Za otprilike dva mjeseca trebali bi biti objavljeni rezultati najcjelovitijeg istraživanja o hrvatskoj industriji računalnih igara. No, prvi, preliminarni rezultati već su iscurili u javnost. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj se profiliralo 70-ak tvrtki za proizvodnju računalnih igara. Još toliko je startupa u ovoj industriji, koji zasad imaju zanemariv prihod. Ali zato prvih 70 ima već nekoliko godina ima ukupan godišnji prihod veći od pola milijarde kuna.

Aleksandar Gavrilović, tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara i direktor domaćeg gaming studija Gamechucka kaže da ove godine očekuje da će prvih deset, odnosno najveći igrači u ovoj branši premašiti ukupan prihod od pola milijarde kuna.

image

Aleksandar Gavrilović

Zeljko Puhovski/Cropix

Najveća liga dosad

- U 2019. godini, znači prije pandemije, prihod deset najvećih proizvođača računalnih igara u Hrvatskoj iznosio je 274 milijuna kuna, a lani, što su posljednji podaci s kojima raspolažemo, popeo se na 466 milijuna kuna i stoga u ovoj godini očekujemo da će premašiti pola milijarde kuna - kaže Gavrilović.

Dodaje da je broj stalno zaposlenih u industriji premašio 500, a da ove tvrtke zapošljavaju i mnogo vanjskih suradnika tako da je ukupna brojka i veća. Ove preliminarne podatke o jačanju hrvatske industrije računalnih igara, tajnik sektorskog udruženja predstavio je na službenoj najavi jubilarne, 10. sezone najveće regionalne esport lige - A1 Adria League.

Marijana Zagorac, voditeljica projekta esporta u A1 Hrvatska navodi da će ovogodišnja 10. sezona biti najveća dosad. A1 Adria League je dosad okupila više od 13.000 igrača, koji su održali više od 2500 mečeva u devet igara te je na internetu prikupila viš od 80 milijuna impresija.

image

Marija Zagorac

Zeljko Puhovski/Cropix

Upitan Zagreb

- Nemali broj brine o tome da liga ovako dobro funkcionira. Dosad je kroz ligu nagradni fond premašio 1,2 milijuna kuna, a u jubilarnoj sezoni on iznosi 100.000 kuna - kaže Zagorac.

Damir Đurović, organizator najpoznatije gaming konferencije u Hrvatskoj - Reboot InfoGamer powered by A1 navodi da sve rade kako bi se ta konferencija održala ove godine. No, napominje da se zbog situacije s energijom, pa tako i strujom, još uvijek pita hoće li to biti moguće izvesti.

image

Damir Đurović

Zeljko Puhovski/Cropix

- Voljeli bi InfoGamer održati ove godine na Zagrebačkom Velesajmu, ali kao i svi u industriji tako i naša konferencija ovisi o tome kakva će biti situacija s električnom energijom. To je velik prostor koji treba zagrijati, a i sva oprema treba imati struju da bi sajam mogao normalno raditi - kaže Đurović.

I dok je InfoGamer, koji je namijenjen krajnjim kupcima, pod upitnikom, druga velike gaming konferencija u Hrvatskoj, Reboot Develop Blue, koji se održava u Dubrovniku i koji je fokusiran na proizvođače računalnih igara, sigurno će se održati.

- Ove godine u Dubrovnik ćemo dovesti više od 150 govornika iz najvećih gaming studija iz cijelog svijeta, a i dolazi nam više od1500 posjetitelja od čega gotovo 90 posto iz Azije, SAD-a i Kanade - zaključuje Đurović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 00:21