ZANIMLJIVE BROJKE

Prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu da je ruski regulator objavio podatke o gubitcima banaka

Ruske banke u prvih šest mjeseci ove godine izgubile su ukupno 25 milijardi dolara

Novčanica od 100 rubalja

 Natalia Kolesnikova/Afp

Ruske su banke u prvih šest ovogodišnjih mjeseci izgubile ukupno 1,5 bilijuna rubalja (24,95 milijardi dolara), rekao je u petak visoki dužnosnik ruske središnje banke u razgovoru za poslovni dnevnik RBC.

Približno dvije trećine gubitaka banaka odnosi se na devizno poslovanje, rekao je Dmitrij Tulin, prvi zamjenik predsjednika ruske središnje banke.

To je prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine da je ruski regulator objavio podatke o rezultatima poslovanja bankarskog sektora.

Tulin je izjavio da su "šanse veće od 50 posto" da gubici u cijeloj 2022. neće premašiti 1,5 bilijuna rubalja iz prvog polugodišta.

Gubici su, kako je istaknuo, koncentrirani među najvećim bankama.

Institucije koje su poslovale s gubitkom zabilježile su ukupni gubitak od 1,9 bilijuna rubalja (31,60 milijardi dolara), dok su profitabilni zajmodavci ostvarili ukupnu dobit od 400 milijardi rubalja (6,65 milijardi dolara).

Središnja banka ne očekuje da će se ponoviti bankarska kriza iz 2014.-2017. godine kada je regulator bio primoran spasiti nekoliko zajmodavaca, a stotinama slabo kapitaliziranih banaka oduzeo bankarske dozvole, poručio je Tulin u razgovoru za list RBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 15:01