InterCapital Global Technology

Prvi fond usmjeren na tehnološke kompanije

Fokus će biti na američkom tržištu, a kineske tehnološke kompanije neće biti u portfelju, najavljuju u najvećoj nebankarskoj brokerskoj kući
Ivan Kurtović
 Tomislav Kristo/Cropix

Nećemo ulagati samo u IT sektor, nego u bilo koji sektor ili kompaniju koja može značajno profitirati od inovacija i tehnološkog razvoja, bilo kao inovator, kao proizvođač ili kao korisnik novih tehnologija, poručili su jučer u hrvatskom društvu za upravljanje imovinom InterCapital Asset Management, na online predstavljanju prvog hrvatskog fonda usmjerenog isključivo na globalne tehnološke kompanije.

InterCapital Global Technology u inicijalnoj će se fazi fokusirati na Sjedinjene Države jer se na tom tržištu nove tehnologije trenutno najbrže materijaliziraju, objavili su, a potom će tražiti prilike u Aziji i Europi. Kineske tehnološke kompanije, međutim, ni tada neće biti u portfelju fonda, a to u ICAM-u objašnjavaju svojom ulagačkom politikom i standardima održivosti koji ne predviđaju kompanije koje imaju sjedište ili ostvaruju većinu prihoda u autoritarnim režimima. Razlog za izbjegavanje Kine je, kako je protumačio fond menadžer Krešo Vugrinčić, vezan i uz mogućnost kontrole rizika na kineskom tržištu.

- Ulaganje na takvom tržištu više je puta pokazalo da nosi veći i drukčiji rizik od ulaganja na razvijenim tržištima - dodao je, a to ne žele priuštiti svojim investitorima.

Prinos 8-9 posto

U pitanju je dionički fond namijenjen onima s dugoročnim horizontom koji su spremni na kombinaciju rizika i prinosa koje donose ulaganja na dioničkim tržištima. - Četvrta industrijska revolucija ubrzala je, pod utjecajem covid-19 pandemije, svoj razvoj prošle godine, kad je dodatno istaknuta važnost sudjelovanja digitalnih tehnologija u svakodnevici ljudi diljem svijeta, pa tako i hrvatskih građana. Potaknuti tom činjenicom te globalnim dinamičnim financijskim i tehnološkim kretanjima, InterCapital Asset Management je osnovao fond koji će svojim ulagačima donijeti najbolje iz globalnog svijeta tehnologije - ideju sumira Ivan Kurtović, predsjednik Uprave ICAM-a.

Na pitanje o očekivanom prinosu, Kurtović je odgovorio zaobilazno, pozivajući se na stogodišnji prosjek povrata američkog S&P indeksa, koji je bio između osam i devet posto. Cilj su im, kako pak pojašnjava Vugrinčić, burzovne kompanije s već dokazanim poslovnim modelima čije se tržišne kapitalizacije mjere u milijardama dolara. Jedno od pitanja sudionika online predstavljanja novog fonda bilo je vezano i uz tajming, s obzirom na to da je tehnološki sektor trenutno na rekordnim razinama, a Vugrinčić je odgovorio kako na sve treba gledati dugoročno.

- Mikrotajming ne bi trebao imati veliki utjecaj ako je portfelj kvalitetno diverzificiran i izložen trendovima budućnosti koji imaju puno potencijala - objašnjava.

Valutna izloženost

Prema okvirnom planu, sektorski će izloženost fonda biti 44 posto u tehnološke kompanije koje se bave softverom i uslugama, 21 posto medijima i zabavom, 14 posto poluvodičima, 12 posto maloprodajom, 8 posto tehnološkom opremom te ostatak zdravstvenom opremom i uslugama. Valutna izloženost bit će, oko 80 posto, dolarska, budući da je tolika planirana izloženost američkom tržištu.

Inače, jučer je na predstavljanju sudjelovao kao gost Damir Sabol, osnivač kompanija u tvrtki Microblink i Photomath, koji je naglasio kako se i u idućih deset do 20 godina može očekivati da tehnološki sektor brzo napreduje te nosi globalni razvoj, pa stoga smatra bitnim investicijsko pozicioniranje u tom segmentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:02