OD IZVORA DO MORA

Prva ovogodišnja akcija čišćenja u Otočcu okupila osamdesetak volontera

Ako pobijede, sadnice stabala će iskoristiti za ozelenjavanje novoizgrađenog parkirališta i prometnice u neposrednoj blizini rijeke Gacke

Ekološka akcija Od izvora do mora u Otočcu

Počela je najvažnija faza ovogodišnjega projekta Od izvora do mora - čišćenje okoliša. Prvi su svoje rukave zasukali građani Otočca, koji su se u subotu već u 07:00 sati okupili u svojim mjesnim odborima kako bi zajedničkim snagama okoliš učinili čišćim i ljepšim. Od izvora do mora projekt je koji organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova, a cilj mu je podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnoga otpada.

Pozivu Gorana Bukovca, gradonačelnika Otočca, da zajedno očiste nemarno odloženi otpad odazvalo se čak 80-ak građana. Prošle su se godine volonteri okupljali na trgu i zajedno krenuli prema lokacijama koje su odlučili počistiti, no ovog su se puta odlučili za pristup koji će im omogućiti da budu još efikasniji. S obzirom na to da svatko najbolje poznaje svoj dio grada, a time i područja na kojima se nalazi najviše nepropisno odloženog otpada, u Otočcu su se volonteri podijelili na osam lokacija, prema osam mjesnih odbora - Kuterevo, Lipovlje, Švica, Brlog, Podum i Škare, Ličko Lešće, Sinac i Ponori.

image

Ekološka akcija Od izvora do mora u Otočcu

Gradonačelnik Goran Bukovac kaže kako je zadovoljan s akcijom, a i vrijeme ih je poslužilo. “Ovo je zaista hvalevrijedan projekt, a nakon akcije prikupljanja ambalažnog otpada naš je kraj doista postao čišći. Jedan mjesni odbor nam se nije mogao pridružiti, ali ih je projekt Od izvora do mora potaknuo na inicijativu pa će na svom području čistiti sljedeći tjedan”, najavio je.

Lički grad na obali Gacke natječe se u kategoriji malih gradova, s manje od 10 tisuća stanovnika. Ako pobijede, sadnice stabala će iskoristiti za ozelenjavanje novoizgrađenog parkirališta i prometnice, i to u neposrednoj blizini rijeke. Uvjereni su da bi time zaštitili riječni ekosustav od zagađenja zraka, a istovremeno visokofrekventno gradsko područje učinili ugodnijim za građane.

image

Ekološka akcija Od izvora do mora u Otočcu

“Kroz odaziv na ovu akciji nastojimo podići kolektivnu svijesti o važnosti očuvanja okoliša te pametnom i učinkovitom odlaganju otpada, a konkretnim djelima potvrđujemo našu brigu i odgovornost prema zaštiti podzemnih voda i rijeke Gacke”, poručio je gradonačelnik Goran Bukovac.

Ove godine se u ekološki projekt Od izvora do mora uključilo čak 30 hrvatskih gradova koji se za titulu najboljeg natječu u tri kategorije - mali, srednji i veliki gradovi. Pobjednik se bira na temelju broja volontera i količine prikupljenog ambalažnog otpada, a svaki od tri najbolja grada dobit će po 15 tisuća eura, koje moraju iskoristiti za sadnju stabala.

image

Ekološka akcija Od izvora do mora u Otočcu

Coca-Cola je projekt Od izvora do mora u Hrvatskoj pokrenula 2018. godine, prije tri godine joj se kao partner pridružio i Jutarnji list, godinu potom Konzum, a od prošle godine i Udruga gradova.

U prošlogodišnjim akcijama čišćenja u 28 gradova sudjelovalo je gotovo pet tisuća volontera, koji su prikupili više od 152 tone ambalažnog otpada.

image

Ekološka akcija Od izvora do mora u Otočcu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:57