Kvartalni rezultat

Prva dividenda IT diva s Zagrebačke burze: Span predložio isplatu pet kuna po dionici

Najveći rast prihoda Span ostvario u području clouda i cyber sigurnosnih rješenja od 77 posto

Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana

 Vedran Peteh/Cropix

Ni godinu dana otkako je izlistao svoje dionice na Zagrebačkoj burzi, IT div Span najavio je isplatu svoje prve dividende.

Planira isplatiti pet kuna po dionici za 2021. godinu.

- U skladu s Politikom isplate dividende, Uprava društva i Nadzorni odbor su na sjednicama 28. i 29. travnja usvojili prijedlog Odluke o isplati dobiti za 2021. godinu, kojom Skupštini predlažu isplatu dividende u iznosu od pet kuna po dionici - priopćili su iz Spana.

Dodaju da je njihova dionica već uvrštena u indeks Zagrebačke banke CROBEX.

U financijskom izvješću za prvo tromjesečje, Span navodi da je na globalnoj razini ostvario rast prihoda od 38 posto na 185 milijuna kuna. Operativna dobit grupe porasla je 88 posto na 23,1 milijun kuna. Neto dobit veća je 135 posto na 17,2 milijuna kuna.

Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik uprave Spana kaže da je u prvom tromjesečju ostvaren snažan organski rast, a dodatno ga je potaknula kupnja Ekobita.

- Širimo se i razvijamo poslovanje, a u razdoblju pred nama ostajemo usmjereni na daljnje jačanje znanja i vještina Spanovaca te kapaciteta i kompetencija za globalno tržište - kaže Dujmović.

Dodaje da je Span predan misiji stvaranja bolje digitalne budućnosti.

Rast prihoda osjetio se u svim segmentima poslovanja kompanije. Najveći je bio u području clouda i cyber sigurnosnih rješenja, gdje je Span skočio za 77 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Kompanija je povećala izvoz pa sad čak 84 posto prihoda ostvaruje na stranim tržištima. Najveći rast izvoza zabilježila je u SAD-u, a slijede Slovenije i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Uz kvartalne rezultate za ovu godinu, Span je objavio i godišnje izvješće za 2021. U njemu navodi da je na globalnoj razini ostvario rast prihoda od 26 posto na 767,3 milijuna kuna. Operativna dobit veća mu je 54 posto na 48,6 milijuna kuna, a neto dobit skočila je 220 posto na 23,8 milijuna kuna.

Span je jedan od najvećih hrvatskih softverskih izvoznika. zapošljava gotovo 700 zaposlenika i surađuje s preko 40 međunarodnih partnera s preko 1200 korisnika. Među njegovim najvećim korisnicima su McDonald's, Starbucks, Infobip, Atlantic grupa, Croatia osiguranje i Valamar.

Grupu čine tvrtke u Hrvatskoj te u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj i Moldaviji. Usto ima i tri tvrtke kćeri Bonsai.tech, Trilix i Ekobit.

U Hrvatskoj i regiji Span je Microsoft Gold Partnera i prva hrvatska kompanija koja ima devet Microsoftovih naprednih specijalizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:20