Veća proizvodnja, ali još fali

Pršuti imaju veliki potencijal i u turizmu, jer moderni turisti traže autentičan doživljaj

Brojke kažu da smo prije pet godina imali proizvodnju od 250 tisuća pršuta da bismo danas bili na 400 tisuća. To se ostvarilo mukotrpnim radom i velikim investicijama
Rezanje pršuta, ilustracija
 HGK
Brojke kažu da smo prije pet godina imali proizvodnju od 250 tisuća pršuta da bismo danas bili na 400 tisuća. To se ostvarilo mukotrpnim radom i velikim investicijama

Šampionom Dana hrvatskog pršuta proglašen je drniški pršut tvrtke Drniške delicije Maran. „Ovo je veliki podstreh za daljnji rad. Mi smo mala obiteljska tvrtka, 12 godina smo posvećeni proizvodnji i ovo nam uistinu znači puno s obzirom na to da su u konkurenciji bili svi zaštićeni pršuti," rekao je vlasnik Zoran Ćevida na skupu u Zagrebu koji je okupio najbolje proizvođače pršuta iz Istre, Drniša i Dalmacije i s Krka.

Iako je u prošloj godini porastao izvoz proizvoda od plećke i buta 59 posto, Hrvatska je nažalost još uvijek veliki uvoznik pršut. ''Brojke kažu da smo prije pet godina imali proizvodnju od 250 tisuća pršuta da bismo danas bili na 400 tisuća. To je veliki rast od šezdesetak posto. To se ostvarilo mukotrpnim radom i velikim investicijama, možda i najvećim u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2025 15:51