Ministar Darko Horvat:

'Prozivaju nas da nemamo inovativnih ideja. Skupili smo ih u vrijednosti od 5 mlrd. kn'

Ministar tvrdi kako je sada stvoren takav sustav da će se 'morati pokrenuti inovativnost u Hrvatskoj'
Darko Horvat
 Boris Kovačev / CROPIX

Za inovativne poduzetničke projekte u Hrvatskoj će ove godine biti spremna financijska injekcija od oko dvije milijarde kuna, rekao je danas ministar gospodarstva Darko Horvat, najavljujući skoro raspisivanje nekoliko natječaja iz europskih fondova.

Govoreći na sjednici Nacionalnog inovacijskog vijeća, Horvat je tu informaciju ponovio nekoliko puta, tumačeći kako je sada stvoren takav sustav da će se „morati pokrenuti inovativnost u Hrvatskoj“. Trenutno je ulaganje u istraživanje i razvoj, iz privatnih i javnih izvora, na jako niskoj razini od 0,86 posto hrvatskog BDP-a, a Horvat smatra da je realno da će do kraja iduće godine to narasti na 1,4 posto. Prosjek Europske unije je, rekao je, 2,5 posto.

Inače, tvrdi ministar, sada je u suradnji s oko 200 kompanija kroz nacionalni inovacijski sustav u zadnjih pola godine prikupljeno projektnih ideja u ukupnoj vrijednosti 5,87 milijardi kuna te će se za njihovo financiranje tražiti ulagači iz javnih i privatnih izvora i izvan Europske unije, a na naše je pitanje odgovorio da se to odnosi na Sjedinjene Države, Izrael i Kinu gdje su već odrađeni i neki razgovori o tome.

„Cijelo vrijeme nas se proziva da nemamo spremne projekte, ali to nije točno. Imamo dobre ideje i one su sada i valorizirane kroz investicijske projekte“, poručio je Horvat, rekavši da te brojke sada objavljuje po prvi puta. Već će se na kraju ove godine, kaže, vidjeti prvi rezultati.

O detaljima tih projekata nije govorio, a područja u kojima su identificirani su: zdravlje i kvaliteta života (milijarda kuna), energija i održivi okoliš (2,4 milijarde kuna), promet i mobilnost (1,1 milijarda kuna), hrana i bio-ekonomija (366 milijuna kuna) te sigurnost (910 milijuna kuna). Na slajdu koji je objavljen u sklopu ministrove prezentacije, stoji da se radi o 301 projektu.

Nacionalnim inovacijskim vijećem naizmjence supredsjedaju Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sada je palicu od Horvata preuzela ministrica Blaženka Divjak. Ona je pak naglasila kako je sada važno da u strateškim razvojnim dokumentima do 2030. godine Hrvatska predvidi zahtjeve četvrte industrijske revolucije. „Moramo biti ambiciozni i hrabri, da ne ostanemo s krive strane digitalne željezne zavjese“, rekla je, vjerojatno se pritom referirajući i na veliku globalnu utrku oko uspostave 5G mobilnih mreža i razvojnog iskoraka koji će to omogućiti.

Kinezi bili i u Brodarskom institutu

Izaslanstvo kineske korporacije China Shipbuilding Industry Corporation, tijekom svoga prošlotjednog posjeta Hrvatskoj obišlo je i Brodarski institut u Zagrebu te iznijelo prijedloge za to trgovačko društvo, izjavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva Darko Horvat.

"Traju razgovori s jednim od najvećih svjetskih proizvođača brodova odnosno mogućim partnerima iz Kine. Oni su u srijedu otišli iz Hrvatske i prebrzo je od njih tražiti relevantnu informaciju. Trebat će nam još malo strpljenja, pričekajmo da vidimo kakvo će biti njihovo viđenje", rekao je Horvat koji je danas sudjelovao na sjednici Nacionalnog inovacijskog vijeća.

Dodao je kako su, uz Uljanik i 3. maj, Kinezi "obišli i brodograđevni institutu u Zagrebu i imaju određene prijedloge i oko toga trgovačkog društva".

Zamoljen za komentar zahtjeva udruge Blokirani da država pomogle radnicima Uljanika, Horvat je rekao da "pomoći iz državnog proračuna nisu perspektiva Vlade" te da je za restrukturiranje brodogradilišta potreban jaki strateški partner.

Država je lani, dodao je Horvat, financirala plaće u Uljaniku i 3. maju, te je na to i namirenje tražbina dobavljača iz proračuna otišla gotovo milijarda kuna.

"Nemojmo raditi ekskluzivu. Ako se tako prihvaćamo posla, onda bi Vlada morala na identičan način reagirati kod svih društava u poteškoćama, a svjesni smo da takve mogućnosti trenutno nema", zaključio je Horvat. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:54