Digitalno doba

Proza net prva osvojila certifikat za kibernetičku sigurnost kritičnih sustava

Riječ je o sustavu za nadzor i upravljanje objektima u području elektroenergetike, plina i nafte
Dodjela cerrtifikata ugledne certifikacijske kuće TÜV NORD
 Končar

Končar - Inženjering za energetiku i transport dobio je od ugledne certifikacijske kuće TÜV NORD certifikat za usklađenost s međunarodno priznatim industrijskim standardom IEC 62443-2-4. Na taj način je Končarova digitalna platforma automatizirane složene sustave Proza net postala prva na svijetu certificirana za kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture.

Tri nadogradnje

Platforma Proza net u potpunosti je razvijena u Končaru još devedesetih godina prošlog stoljeća i do sad je doživjela tri nadogradnje. Riječ je o sustavu za nadzor i upravljanje objektima i postrojenjima u području elektroenergetike, plina i nafte, industrije, transporta i vodoprivrede. Sustav se koristi za automatizirano upravljanje hidrocentralama, trafostanicama, plinovodima, vodocrpilištima sustavima u zračnim lukama itd.

U Hrvatskoj je koriste HEP, HOPS, aerodromi Dubrovnik i Split itd., a kupuju je i klijenti širom svijeta. Prema riječima Marka Bage, direktora programa Digitalne Transformacije Grupe Končar, ta softverska platforma omogućuje daljinski nadzor funkcioniranja kritične infrastrukture kao što su plinovodi, vodocrpilišta, vodovodni sustavi. Ako postoje senzori,platforma dojavljuje sve anomalije na sustavu koje bi mogle biti izazvane terorističkim napadima tipa ubacivanja zabranjenih kemikalija u vodocrpilišta ili pokušaj namjernog izazivanja podizanja tlaka u plinovodu kako bi isti bio uništen.

Bago naglašava kako je s razvojem digitalizacije sustava izuzetno važno razvijati kibernetičku zaštitu kritične infrastrukture, posebno zbog toga što je u digitalno doba najveći izazov prepoznati odakle napad dolazi kako bi se moglo odgovarajuće uzvratiti. Prema njegovim riječima, ovaj certifikat kupcima pokazuje kako korištenhje Proza net platforme umanjuje sigurnosne ugroze jer se u njemu točno objašnjava kako se sustav testira, ugrađuje i koristi. U konačnici bi ovaj certifikat trebao i podići samu vrijednost platforme na tržištu.

Pripreme

U Končaru su pripreme za postupak certifikacije trajale godinu dana, a još godinu dana je trajala sama certifikacija. Na pitanje kako to da je baš njihova platforma prva na svijetu dobila ovaj certifikat, Bago odgovara kako do sada nije bilo standarda za certificiranje. Nakon što su oni usvojeni, TÜV NORD je od IEC-a dobio akreditaciju da može certificirati tvrtke za ovaj standard. Matthias Springer, voditelj centra Security4Safety u TÜV NORD CERT-u pojasnio je kako certifikat jamči da Končarevo rješenje odgovara zahtjevima industrijske sigurnosti. Osim toga, certifikat kupcu ulijeva povjerenje u povećanje sigurnosti cijelog sustava. Izazov projekta bio je prenijeti u realni svijet teorijske zahtjeve ovog novog standarda u stvarnu praksu i drago nam je što možemo prvi certifikat za kibernetičku sigurnost kritične infrastrukture uručiti Končar-KET-u”, zaključio je Springer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:26