REFERENTNA STOPA

Provjerite imate li kredite vezane uz najzastupljeniji indeks: Mjesečne rate će vam u tom slučaju porasti...

Od svih kredita kućanstvima, stambenih i gotovinskih, nešto manje od njih 40 posto vezano je uz tu stopu
 Duje Klaric/Cropix

S povećanjem kamatnih stopa na depozite, nastavlja se i rast nacionalne referentne stope (NRS), najzastupljenijeg indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima.

Tako je šestomjesečni eurski NRS1, objavio je HNB, u trećem tromjesečju iznosio 0,09 posto i predstavlja rast od 0,01 postotnih bodova u odnosu na drugo tromjesečje. Najmanja vrijednost bila mu je na kraju prošle godine, 0,05 posto.

Prvi put rasla je i vrijednost jednogodišnjeg NRS1-a, s 0,07 na 0,08 posto, "što odražava razdoblje rasta kamatnih troškova banaka koje traje od trećeg tromjesečja 2022. godine".

Fiksne stope

Još su više povećane ostale vrijednosti indeksa NRS-a, snažnije nego u prethodnom tromjesečju za sve eurske indekse, ali manje u slučaju dolarskih indeksa.

Dok su klijentima banaka koji imaju kredite vezane uz Euribor odavno povećani mjesečni anuiteti, oni koji su odabrali NRS do sada su toga bilo gotovo pošteđeni. No, kako su banke počele malo intenzivnije dizati kamatne stope na depozite u četvrtom tromjesečju, nakon susreta s Vladom u Banskim dvorima, izraženiji rast NRS-a može se očekivati kod sljedećeg izračuna, u 2024. godini.

Od svih kredita odobrenih kućanstvima, stambenih i gotovinskih, 37,86 posto ih je vezano uz NRS. Prema ranije objavljenim izračunima, kod onih koji imaju promjenjive kamatne stope, rast kamatne stope za jedan postotni poen kod medijalnog kredita znači povećanje rate servisiranja kredita za oko četiri posto.

Očekujući rast kamatnih stopa, potrošači su se uglavnom nastojali riješiti Euribora kao referentne stope. Lani je oko 5500 potrošača prešlo na fiksne stope.

Novi krediti

Od oko 100.000 gotovinskih kredita, gotovo 80% ih je odobreno uz fiksne kamatne stope. Kada je riječ o stambenim kreditima, više od 40% ih je podložno promjenama kamatnih stopa. Ipak, ocjenjuje se da oko 120.000 potrošača sa stambenim kreditima ima zaštitu od kamatnog rizika u obliku fiksnih stopa ili određenog razdoblja u kojemu se stope ne mijenjaju.

NRS služi samo kao indeks za određivanje promjenjivog dijela varijable kamatne stope za ugovore o kreditima koji su ugovoreni prije uvođenja eura. Za nove kredite koji se ugovaraju uz promjenjivu kamatnu stopu sada se kao parametar uglavnom koristi Euribor.

Na prvi put ugovorene stambene kredite, podaci su HNB-a, kamatne stope u rujnu su rasle za 12 baznih bodova na razinu od 3,7 posto, dok je kamatna stopa na prvi put ugovorene gotovinske nenamjenske kredite ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na kolovoz, na razini od 6,1 posto.

U odnosu na razdoblje prije početka pooštravanja monetarne politike ESB-a, kamatna stopa na prvi put ugovorene stambene kredite viša je za 1,18 postotnih bodova, a na gotovinske nenamjenske kredite za 0,67 postotnih bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2024 04:56