IZ PRVE RUKE

Provjerili smo kako ide plaćanje i vraćanje ‘kusura‘: tko vraća u eurima, tko je točan, jesu li prodavači nervozni...

Naš novinar je obavio svoju jutarnju kupovinu, evo kako je to funkcioniralo jutros u Splitu

Tržnica Plokite

 Vladimir Dugandzic/Cropix

U Splitu je rano jutros bez nekakvih velikih poteškoća protekla kupovina osnovnih namirnica. Na ruku prodavačima ide činjenica da je u rano jutro bilo puno manje kupaca nego što je uobičajeno.

Usprkos manjoj gužvi nego što je to uobičajeno, kupovina se obavlja sporije i ne može se reći da nije vidljiva napetost prodavača oko toga kako će sve to funkcionirati i hoće li pogriješiti. Primijeti se da intenzivno komuniciraju s kupcima koji su, barem kako smo mi vidjeli, jako susretljivi i svjesni su problema koje imaju prodavači.

Prva kupovina obavljena je u mesnici Škokić na tržnici Plokite. Mesari ondje nisu imali ništa protiv da se iznos plati u kunama ali su zamolili da, ako je moguće, to bude točan ili približan iznos. Mesnica je u 7:15 bila potpuno opskrbljena svim vrstama potpuno svježeg mesa. Nakon mesnice na redu je bila pekara gdje su dvije štrudla s višnjama i jedna krafna plaćeni novčanicom od 100 kuna. Nakon plaćanja, preostali iznos vraćen je u kunama. Kupnja dva kilograma naranči na tržnici plaćena je u kunama u točnom iznosu. Prodavač je količinu namještao na okrugli iznos od 30 kuna. Inače, na tržnici je bilo otvoreno oko 30 posto prodajnih mjesta koja prodaju voće i povrće.

Ni veliki supermarket Interspaara u splitskom trgovačkom centru Mall of Split nije se pretrgao oko opskrbe novih artikala. Kupovina koja je iznosila nešto više od 120 kuna plaćena je novčanicom od 200 kuna. Ostatak je uredno do u cent vraćen u eurima. U to vrijeme bila je otvorena samo jedna blagajna. Komunikativna prodavačica je komentirala da nema nikakvih problema s naplatom, te da je čak (u vrijeme pisanja ovog teksta) bilo prihvaćeno i jedno plaćanje karticom.

Na benzinskoj postaji INA-e Smokovik iznos u vrijednosti 192,5 kuna plaćen je novčanicom od 200 kuna. Djelatnik nam je uredno vratio jedan euro. I naposljetku, iznos jednog i pol ‘francuza‘ u pekarnici Cro Go na Mertojaku plaćen je u kunama u točnom iznosu.

U svim trgovinama zajedničko je to da prodavači puno više nego je to uobičajeno, razgovaraju s kupcima i tema je samo jedna a to je prelazak na euro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:03