Rast dobiti

Provizije poduprle skok dobiti ruskog Sberbanka na 2,7 milijardi eura u drugom tromjesečju

Ukupni su prihodi u promatranom razdoblju uvećani jedan posto, na 459 milijardi rubalja
 Darko Tomas / CROPIX

Najveći ruski zajmodavac Sberbank izvijestio je u četvrtak o snažnom rastu neto dobiti u drugom tromjesečju, uz snažan skok prihoda od provizija i naknada i osjetno manje rezervacije za nenaplative kredite.

U razdoblju od travnja do lipnja Sberbank je poslovao s neto dobiti od 215,3 milijardi rubalja (2,7 milijardi eura), što je za 16 posto više no što su zabilježili u istom razdoblju prošle godine.

Ukupni su prihodi u promatranom razdoblju uvećani jedan posto, na 459 milijardi rubalja.

Pritom su neto prihodi od kamata porasli 5,4 posto, na 349 milijardi rubalja.

Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 29,1 posto, na 113,7 milijardi rubalja.

"U drugom je tromjesečju 2018. Sberbank zabilježio izniman rast neto prihoda od naknada i poboljšao je efikasnost poslovanja", ističe u priopćenju financijski direktor i zamjenik predsjednika izvršnog odbora Aleksander Morozov.

Kreditni portfelj uvećan je u drugom tromjesečju 6,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca i iznosio je 19.500 milijardi rubalja. Pritom su krediti stanovništvu porasli 6,5 posto na tromjesečnoj razini a krediti kompanijama za 6,3 posto.

Smanjen udio nenaplativih kredita

U banci napominju da su u kontekstu poboljšanog raspoloženja potrošača u Rusiji u drugom tromjesečju krediti građanima dosegnuli najveći iznos otkada su počeli poslovati, od ukupno šest tisuća milijardi rubalja. Sberbankov je udio u tom tržištu u Rusiji porastao na 41,3 posto, s 30 posto koliko je iznosio u prethodnom tromjesečju.

Neto rezervacije za gubitke po lošim kreditima smanjene su u drugom tromjesečju za 45,9 posto, na 45,5 milijardi rubalja. Udio nenaplativih kredita iznosio je 8,4 posto i manji je jedan postotni bod u odnosu na kraj ožujka.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju lipnja 11,3 posto i manja je za 0,9 postotnog boda u odnosu na kraj ožujka, što u banci objašnjavaju isplatom dividendi.

U prvoj polovini godine neto dobit banke je uvećana 21,3 posto, na 427,4 milijarde rubalja.

Morozov ističe da "rezultati u prvoj polovini godine i aktualna poslovna dinamika tvore temelj za podizanje naših ciljeva za 2018. godinu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2022 06:42