Rizični fondovi

Prosperus očekuje da će prikupiti dodatnih 20-ak milijuna eura

Polovica kapitala prikupljena je od institucionalnih investitora na domaćem tržištu, među kojima su ključni partneri obvezni mirovinski fondovi
Joško Miliša, predsjednik uprave Prosperus
 Neja Markicevic/Cropix

Prikupivši od ulagača 51 milijun eura, s radom je počeo fond rizičnog kapitala s privatnom ponudom Prosperus Growth, jedan od tri takva fonda koje su kroz program CROGIP podržali Europski investicijski fond i HBOR, investirajući 49,99 posto ukupnog kapitala fonda. Polovica kapitala prikupljena je od institucionalnih investitora na domaćem tržištu, među kojima su ključni partneri obvezni mirovinski fondovi.

Tijekom sljedećih mjesec dana, poručuju iz društva za upravljanje fondovima Prosperus-invest, veličina fonda planira se povećati na maksimalno predviđenih 70 milijuna eura. Fond ima obvezu uložiti najmanje 75 posto kapitala u poduzeća iz Hrvatske, a ostatak može biti uložen u poduzeća iz regije. Strategija fonda bit će ulaganje u srednja i mala poduzeća, a planirani raspon vrijednosti pojedinog ulaganja je između pet i deset milijuna eura.

Joško Miliša, predsjednik Uprave Prosperus-investa, rekao je da bez EIF-a i HBOR-a ne bi bilo moguće u Hrvatskoj pokrenuti ovakav fond. Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a vjeruje da će ulaganja iz fonda pomoći u stvaranju novih uspješnih hrvatskih priča s globalnim epilogom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 00:44