GRADONAČELNIK.HR

Prošle je godine u Hrvatskoj rođeno 663 beba više nego 2020., ali u samo 4 grada je više rođenih no umrlih... i to nije slučajno

Portal Gradonačelnik.hr popisao je mjere kojima oni potiču i postižu pozitivne trendove

Ilustrativna fotografija

 Inna Reznik/Alamy/Alamy/Profimedia

Prošle je godine u Hrvatskoj rođeno 663 beba više nego 2020. ali je umrlo čak 5.689 osoba više nego godinu ranije. Prirodni prirast je bio negativan u svim županijama, a tek u 25 gradova i općina pozitivan, i tu najbolje stoje gradovi i općine iz Splitsko-dalmatinske županije. Najmanji minus bilježi Međimurska županija koja ima i najbolji vitalni indek, navodi Gradonačelnik.hr.

Samo četiri hrvatska grada – Solin, Metković, Vrgorac i Dugo Selo, u prošloj su godini imali pozitivan prirodni prirast, odnosno više rođenih nego umrlih, pokazuju ovih dana objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prošle je godine u Hrvatskoj rođeno 663 beba više nego 2020. ali je umrlo čak 5.689 osoba više nego godinu ranije. Prirodni prirast je bio negativan u svim županijama, a tek u 25 gradova i općina pozitivan, i tu najbolje stoje gradovi i općine iz Splitsko-dalmatinske županije. Najmanji minus bilježi Međimurska županija koja ima i najbolji vitalni indeks.

Što se gradova tiče, trend je i dalje silazan i označava daljnji pad u odnosu na 2020. godinu kad je pozitivni prirast bilježilo sedam gradova. Za razliku od 2020., kad je troznamenkastu negativnu brojku prirodnog prirasta imalo 28 gradova, prošle ih je godine bilo čak 37.

Solin i Dugo Selo jedina su dva grada koja su uspjela održati prošlogodišnju razinu i razliku u broju rođenih i umrlih – Solin je u 2020. godini imao su 55 rođenih više nego umrlih, a prošle godine – 56. Dugo Selo ostalo je, pak, na brojki od 6 više rođenih nego umrlih.

Za razliku od 2020. u kojoj su imali 46 više rođenih nego umrlih, u Metkoviću su prošle godine imali tek 9 više rođenih nego umrlih, dok je Vrgorac napravio skok i iz minusa od 32 više umrlih nego rođenih u 2020. preskočio u plus od 7 više rođenih nego umrlih u prošloj godini.

Na žalost, takvih primjera je sve manje. Za razliku od podataka za 2019., kada je 67 gradova imalo bolji prirodni prirast nego godinu ranije, a onda i 2020. koja je donijela je poboljšanje u tek 41 gradu, prošle godine prirodni prirast bio je bolji, odnosno manje loš nego godinu ranije, u tek 28 gradova. Slika se najviše popravila u Županji, Osijeku, Daruvaru i Vrgorcu, Murskom Središću, Sinju, Klanjecu, Krapini i Ivanecu.

image

Tablica 2

image

Tablica 1

Što se, pak, samog broja rođenih tiče, najbolje brojke u prošloj godini bilježi Grad Klanjec u kojemu je rođeno 14,16 beba na 1.000 stanovnika. Klanjec ujedno bilježi i najbolje trendove u odnosu na godinu ranije – u 2020. imali su 15 novorođenih beba, a prošle godine njih 36, što je povećanje od +140%.

Nakon Klanjca, najviše novih beba lani su dobili u Novalji – 12,82 na 1.000 stanovnika, Solinu – 12,52 na 1.000 stanovnika, Vrgorcu – 12,08 na 1.000 stanovnika, Đurđevcu – 11,78 na 1.000 stanovnika, Metkoviću – 11,66 na 1.000 stanovnika, te Benkovcu, Ninu, Kutjevu i Dubrovniku.

image

Tablica 3

U apsolutnim brojkama prednjače, naravno, veliki gradovi – Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Zadar, Velika Gorica, Slavonski Brod, Dubrovnik, Pula, Šibenik i Karlovac.

Porast broja rođenih beba u prošloj godini u odnosu na 2020. bilježi, pak, 65 gradova, dva više nego lani. Osim Klanjeca, najveći ‘baby-boom’ zabilježili su lani u Obrovcu (+18/+94,74%) i Ivanecu (+18/+55,68%). U 10 gradova s najvećim porastom broja rođenih beba su još Nin, Otočac, Opuzen, Ilok, Hrvatska Kostajnica, Skradin i Komiža.

image

Tablica 4

Što se velikih gradova tiče, piše Gradonačelnik.hr, u plusu su Zagreb (+165), Split (+128), Osijek (+12), Rijeka (+78), Zadar (+29), Dubrovnik (+21), Pula (+14), Šibenik (+46), Karlovac (+19)…

Solin: Preko trećine proračuna za bolje uvjete života djece

Grad Solin godinama je već grad s najboljim demografskim pokazateljima, a pozitivne trendove potiču i raznim mjerama – od gradnje vrtića, igrališta, škole, stipendiranja, financiranja školskih potrepština… Za mjere za poboljšanja života djece i mladih izdvajaju godišnje preko trećine proračuna.

‘I Državni zavod za statistiku je potvrdio ono što stalno ističem, a to je kako se Grad Solin, kao jedan od rijetkih u Hrvatskoj, može pohvaliti da je Grad prijatelj djece, mladih i obitelji’, kaže nam gradonačelnik Dalibor Ninčević komentirajući podatke DZS-a.

U narednom razdoblju planirane su i nove mjere i povećanje novčanih potpora za novorođenu djecu koje će biti za 50 – 60% veće od postojećih, isto tako povećanje potpore za produljeni porodiljni dopust te povećanje mjesečne potpore za obitelji s četvero i više djece.

“Prošle smo godine svečano otvorili novi objekt Dječjeg vrtića Cvrčak s ulaganjem od preko 26 milijuna kuna, a u tijeku su aktivnosti i na realizaciji novih objekata dječjeg vrtića u mjesnim odborima Rupotine i Sveti Kajo. Osigurali smo i sredstva za izjednačavanje cijena u gradskim i privatnim vrtićima pa roditelji sada plaćaju jednaku cijenu. Međutim, bez obzira na demografske mjere koje smo donijeli, svakako treba istaknuti da iz godine u godinu mlade obitelji prepoznaju Solin kao grad ugodan za življenje, što je potvrda rada i nastojanja Gradske uprave za podizanjem kvalitete života i osiguravanja svih sadržaja potrebnih za život. Demografske mjere, djeca i mladi temelj su naših projekata i u ovom mandatu. Vjerujemo da će i dodatna ulaganja u prometnu infrastrukturu i povezanost potaknuti i gospodarski rast i dalje podizati kvalitetu života u našem gradu” – poručuju iz Gradske uprave Solina.

Metković: Rekorderi po povećanju naknada za bebe i stipendija, izgradili novi vrtić, nagrađuju najbolje učenike….

Grad Metković posljednjih nekoliko godina uspješno prkosi svim negativnim trendovima kad je demografija u pitanju – raste im broj rođene djece, vrtićanaca, školaraca, a u prošloj su godini jedan su od tek četiri grada s pozitivnim prirodnim prirastom. Gradonačelnik Dalibor Milan zadovoljan je jer je, nakon dolaska na čelo grada 2017., upravo demografsku politiku postavio kao jedan od prioriteta rada gradske uprave.

‘Izuzetno nam je drago što je Metković i ove godine među gradovima koji su ostvarili pozitivan prirodni prirast. Poznato je kako od početka prvoga mandata kontinuirano radimo na demografskom razvoju, a u skladu s tim uveli smo niz mjera, programa i aktivnosti kojima ga potičemo. Osim mjera pronatalitetne politike, provodimo i različite projekte kojima želimo izravno utjecati na povećanje kvalitete života svih naših sugrađana, pa tako i mladih obitelji. Najnoviji podatci Državnoga zavoda za statistiku o broju novorođenih beba u 2021. te prirodnome prirastu pokazuju nam kako u tome i uspijevamo. Ti podatci svakako su nam i motivacija za daljnji rad. Ulaganje u djecu i mlade svakako je najbolja investicija u našu budućnost te ćemo nastaviti težiti kvalitetnim programima i projektima pomoću kojih će Metković ostati na listi gradova s pozitivnim trendovima po pitanju demografske politike’, kaže Milan.

Metković je, tako, apsolutni rekorder među gradovima po povećanju naknada za bebe u proteklom mandatu – izdvajanja za bebe su povećali za gotovo 20 puta.

U 2017. Grad Metković nije isplaćivao naknade za bebe osim za treće i četvrto, odnosno svako iduće dijete u obitelji, po 800 i 1.200 kuna. Nova gradska uprava uvela je naknade za bebe i za 1. i 2. dijete, te povećala postojeće pa su roditeljima od 1.siječnja 2018. počeli isplaćivati po 1.000 kuna za prvo, 1.200 za drugo, 1.400 za treće i po 2.000 za četvrto i svako iduće dijete u obitelji, a naknade su ponovo povećane prošle godine, pa mladi roditelji u Metkoviću danas dobivaju po 2.500 za prvo, 3.500 za drugo, 4.500 za treće, po 5.500 za četvrto i svako iduće dijete u obitelji, te za peto i svako sljedeće dijete 15.000 kuna. Proračunu u 2021. za bebe je osigurao povećanje od impozantnih – 1.829 posto u odnosu na iznos iz 2017.- odnosno sa 32.800 na 600 tisuća kuna.

Slična je priča i sa stipendijama – tu povećanje u istom razdoblju iznosi 724,64 posto, ili konkretno u 2017. za studente je bilo isplaćeno 55.200 kuna, a ove godine se planira 400.000 kuna. Prije četiri godine Metković je dijelio i samo osam stipendija po 400 kuna mjesečno, a danas dijeli 34 mjesečne stipendije po 1.200 kuna, što je jedan od većih iznosa u RH. Imaju i kategoriju stipendija za studente s invaliditetom, pri čemu broj stipendija odgovara broju prijavljenih studenata. Među rijetkima su i koji dodjeljuju novčane nagrade najboljim učenicima za posebna postignuća, za što izdvajaju 30 tisuća kuna godišnje, a pokrivaju im i trošak dvije povratne karte ili 4 jednosmjerne do mjesta studiranja. Povećali su i broj korisnika prava na sufinanciranje prijevoza učenika.

Veliku olakšicu mladim obiteljima donijelo je i smanjenje učešća roditelja u cijeni vrtića. Još 2018. smanjili su cijenu za otprilike 20 posto, a kao rezultat su u odnosu na razdoblje prije četiri godine dobili stotinjak upisane djece više. Uz pojačan interes za upise u vrtić, pojavila se i potreba za dodatnim smještajnim kapacitetima, pa su se nakon adaptacije boravišnih prostorija i izgradnje sustava oborinske odvodnje na igralištu, u Središnjem dječjem vrtiću, odlučili na dogradnju DV ‘Radost’, te na uređenje Područnoga vrtića u prigradskom naselju Vid.

Trudili su se osigurati i kvalitetan program u obrazovanju najmlađih. U tom pogledu, postali su jedan od vodećih gradova u zemlji po visini povučenih EU sredstava za unaprjeđenje rada vrtića. Uveli su niz novih programa, zaposlili 22 djelatnika i nabavili opremu u vrijednosti blizu 1.000.000 kuna. Nadalje, osim što je Grad Metković dodijelio znatna sredstva za opremanje školskih ustanova te time i povećanja standarda u obrazovanju, uveli su i različite olakšice učenicima osnovnih i srednjih škola. U 2018./2019. učenicima od 2. do 4. razreda osnovnih škola financirali su nabavku školskih udžbenika, a od predprošle školske godine sufinanciraju nabavu školskoga pribora i dodatnog materijala, u iznosu od 300 kn po djetetu, za što su osigurali – 400.000 kuna.

‘Svjesni smo kako je ulaganje u djecu i mlade zapravo najbolja investicija u našu budućnost i gospodarski razvoj i stoga ćemo iz našega proračuna u novom mandatu izdvojiti dodatna sredstva za neke nove mjere pomoću kojih će Metković ostati na listi gradova s pozitivnim trendovima po pitanju demografske politike’, kaže gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Dugo Selo: Grad budućnosti za mlade obitelji

Grad Dugo Selo u prošloj je godini uspio zadržati istu razinu prirodnog prirasta, a imaju i više rođenih beba (4) nego godinu ranije. Iz gradske uprave komentiraju kako čine sve za poboljšanje uvjeta života, što je rezultiralo prepoznavanjem Dugog Sela kao pogodne lokacije za život. ‘Zato se u gradu traži stan više, sve stambene jedinice rasprodane su prije završetka gradnje, rastemo iz dana u dan i s veseljem činimo sve da Dugo Selo bude prepoznato kao grad budućnosti za mlade obitelji’, kaže nam zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić.

Također, navodi i dobru prometnu povezanost sa Zagrebom (20 min. vlakom), blizinu autoceste, prostorno plansku dokumentaciju koja omogućava investitorima izgradnju višestambenih zgrada, preko 280 milijuna kuna izdvajanja za poboljšanje infrastrukture (voda i kanalizacija), kilometre novoasfaltiranih ulica…

Što se, pak, konkretnih demografskih mjera tiče, u Dugom Selu za djecu i mlade na godišnjoj izdvajaju preko 28 milijuna kuna kroz razne programe.

Osim naknada za bebe, sufinanciraju, tako, boravak djece u privatnim vrtićima a upravo ovih dana su povećali iznos sufinanciranja za 150 kuna po djetetu (1.450 kn) kako bi izjednačili cijenu privatnih i gradskih vrtića za svu djecu. Osim toga, sufinanciraju i boravak djece u vrtićima izvan Dugog Sela. Samo za sufinanciranje cijene vrtića u ovoj je godini osigurano 4,8 milijuna kuna.

Od ove godine Grad sufinancira i logopedske tretmane za djecu kojoj je to potrebno, kao i posebne programe odgoja i obrazovanja u Poliklinici Suvag. Jedan su od rijetkih gradova koji roditeljima sufinanciraju nabavku dječje hrane za dojenčad.

Grad Dugo Selo, nadalje, osigurava besplatnu školsku prehranu za učenike iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, produženi boravak u školi, dodatni prijevoz učenika koji pohađaju izbornu nastavu njemačkog i informatike, program rane intervencije i pružanja psihosocijalne pomoći, školu u prirodi, odnosno obuku neplivača, nabavku radnih bilježnica i drugih školskih materijala…. Jedan su od rijetkih gradova koji pokrivaju troškove nabavke udžbenika za srednjoškolce, za što su ove godine osigurali 200 tisuća kuna.

Dijele stipendije učenicima i studentima i za njih su ove godine osigurali gotovo 600 tisuća kuna, a uz to dijele i sportske stipendije. Sufinaniraju, nadalje, prijevoz učenika i studenata, a socijalno ugroženoj djeci osiguravaju ljetovanje u Velom Lošinju.

Vrgorac: Jedini napravili skok iz minusa u plus

Vrgorac je jedini grad u zemlji koji je u prošloj godini napravio skok iz minusa u plus. U 2020. su imali 32 više umrlih nego rođenih, a prošle godine 7 više rođenih nego umrlih. Raste im i broj novorođenih beba kojih je lani bilo 13 više nego u 2020. Gradonačelnik Mile Herceg kaže kako je ulaganje u djecu i mlade na vrhu liste prioriteta njegove gradske uprave.

‘Preuzevši funkciju gradonačelnika nastojim nastaviti sve ono što smo postavili kao temelje razvojne politike Grada Vrgorca, a to je između ostalog ulaganje u djecu i mlade. Stvaranje boljih uvjeta i mogućosti za njihov što kvalitetniji razvoj i napredak jedna nam je od glavnih vodilja, što pokazuju i svi dosadašnji rezultati koji su iza nas, a i oni koje trenutno provodimo. Svakodnevno nastojimo poboljšati naš rad, trudeći se vidjeti potrebe i nedostatke naše zajednice. U 2020. na području Grada Vrgorca izgrađeno je dječje igralište u vrijednosti 199.725 kuna, a iste godine dovršen je i projekt uređenja kuhinje u Dječjem vrtiću Pčelica vrijednosti 169.900 kuna. Bitno je napomenuti da je prethodno u cijelosti obnovljena zgrada vrtića i igralište ispred same zgrade. 0sim naknade za novorođeno dijete, jedna od mjera također je i suifinanciranje troškova vrtića roditeljima koji ispunjavaju uvjete propisane našom Odlukom o socijalnoj skrbi, a od plaćanja vrtića oslobođeni su roditelji za svako treće dijete iz obitelji koje pohađa vrtić. U konačnici intencija je ulaganje u djecu i mlade kroz poboljšanje standarda obrazovanja i poboljšanje uvjeta provođenja istih. Pozitivan prirodni prirast stanovništva možemo vezati uz sve navedene mjere, što je neizmjerno važno i poticajno za naš grad’, navodi gradonačelnik Herceg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:52