Arthur Vašarević
 Domagoj Kunic
Arthur Vašarević

‘Prošla godina dosta je ubrzala digitalnu transformaciju‘

Iz današnje perspektive, biti spreman za budućnost znači barem težiti klimatskoj neutralnosti, ističe Arthur Vašarević
Piše: Jozo VrdoljakObjavljeno: 08. siječanj 2021. 16:10

Globalna kompanija Schneider Electric predvodnik je digitalne transformacije upravljanja energijom i automatizacije. U svojim tvrtkama u više od 100 zemalja danas zapošljava 135.000 ljudi. Početkom veljače 2020. poziciju generalnog direktora Schneider Electric za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu preuzeo je Arthur Vašarević, dosadašnji direktor prodaje u Schneider Electricu. S Vašarevićem smo razgovarali o utjecaju pandemije na poslovanje, prilagodbi u takvim okolnostima poslovanja, načinu suradnje s partnerima, važnosti digitalizacije i automatizacije, rješenjima za pametne zgrade te novim inovacijama i proizvodima.

Kako se odrazila kriza izazvana pandemijom covida-19 na vaše poslovanje?

Naša je sreća što nam je poslovanje u potpunosti digitalizirano te smo i prije covida-19 prakticirali rad na daljinu i od kuće.

Naravno, lockdown je bio nova situacija u kojoj smo morali stvoriti okvire rada u kojima će naši zaposlenici i njihove obitelji biti sigurni te u kojima ćemo i dalje moći stvarati i kontinuirano zadovoljiti klijentove potrebe. U roku od nekoliko tjedana od zaustavljanja aktivnosti odradili smo niz internih treninga kojima smo pripremili timove za novu situaciju, intenzivirali online poslovanje i virtualne sastanke te pripremili i niz specijalističkih treninga namijenjenih partnerima i klijentima, čime smo osigurali kontinuitet komunikacije i međusobnu povezanost.

Što se promijenilo na tržištu i kako ste se tomu prilagodili?

U našem segmentu poslovanja primjećujem kako je 2020. godina ubrzala digitalnu transformaciju te podigla svijest o pametnijem korištenju postojećih resursa i smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Klijenti su u tom pogledu, prilikom donošenja odluke o partneru, postali znatno zahtjevniji i izbirljiviji, što nam interno daje razlog za uzbuđenje. Osvajanjem prestižne nagrade Gartner za najbolji održivi opskrbni lanac u industriji, znamo da smo na pravom putu i da ćemo potaknuti ne samo klijente nego i dobavljače na dodatna promišljanja o ubrzanju procesa prilagodbe na putu prema pozitivnom ugljičnom otisku, nudeći im ujedno i povećanje učinkovitosti u poslovanju.

Možete li usporediti tržišta Slovenije, Hrvatske i BiH? Koliko je svako od njih zahtjevno i kakvi su uvjeti poslovanja na njima?

Realno gledano, svako je tržište jedinstveno i ima svoje specifičnosti, no sa svojim timom uvijek tražim i ističem ono što im je zajedničko. Primjerice, svaki posao vode ljudi, s većim ili manjim investicijama, bilo da se regulativa brže ili sporije prilagođava, i svakom je investitoru ili poduzetniku značajno korištenje maksimalnog potencijala svojih resursa, konkurentnost i prilagodba poslovanja za budućnost. Iz današnje perspektive, biti spreman za budućnost znači barem težiti klimatskoj neutralnosti.

Kako potičete partnere da iskoriste svoju energiju i resurse?

Relevantnim proizvodnim rješenjima. Primjerice, pandemija je ojačala i potrebu za daljinskim upravljanjem, otpornošću, učinkovitošću i održivosti. Daljinsko povezivanje i nadzor omogućili su veću okretnost, sigurnije uvjete rada i višu razinu sigurnosti. Tijekom krize mnoge industrije nisu bile u mogućnosti slati radnika na lokacije, što je dovelo do operativnih kašnjenja. Primjena proširene stvarnosti u našim rješenjima omogućava operaterima da izdaleka nadgledaju i dijagnosticiraju probleme na strojevima te donesu potrebne odluke. U tom kontekstu, lansirali smo aplikaciju EcoStruxure™ Augmented Operator Advisor, koja stavlja stvarnovremenske informacije na raspolaganje onda kada su i tamo gdje su potrebne.

Vaš prethodnik, Ivan Paić, često je isticao da je Schneider Electric svojim rješenjima i ekspertizom potvrdio poziciju kompanije koja predvodi digitalnu transformaciju u upravljanju energijom i automatizaciji. Kako pomažete klijentima da uz IoT ulaganja ostvare više?

Digitalizacija i automatizacija u upravljanju energijom u srcu je našeg poslovanja. Za napredne sustave nadzora i upravljanje, kao i za napredne softverske mogućnosti otkrivanja gubitaka, danas se sve više koristi tehnologija interneta stvari, koja omogućava prikupljanje velike količine podataka iz dijelova mreže u kojima to do danas nije bilo isplativo te detaljne analize tih podataka kako bi mreža radila s minimalnim gubicima. Procjenjuje se da ovakvi sustavi mogu smanjiti gubitke do 15 posto, a potrošnju energije za rad mreže do 20 posto.

Potičemo hrvatske tvrtke da izađu na francusko tržište

Što su ciljevi Francusko-hrvatske trgovinske i industrijske komore, čiji ste glavni tajnik?

- Relativno smo mlada komora, no od osnutka do danas francuskim ulagačima ističemo da je hrvatsko tržište sigurno i stabilno te utiremo put za ulazak francuskog kapitala u Hrvatsku, ali i obrnuto. Potičemo hrvatske tvrtke da se odvaže na izlazak na iznimno snažno francusko tržište, a svojim članicama, kojih je trenutno šezdesetak, kreiramo prilike za umrežavanje, razmjenu iskustava i praksi i, što je najbitnije, širenje poslovnih prilika.

Linker
27. srpanj 2021 01:11