Profitabilna godina

Prosječna cijena sobe u Dalmaciji je bila 129 eura, u kontinentalnom dijelu zemlje 79 eura

Istrijani su maksimalni prihod ostvarili u srpnju i kolovozu i iznosio je 162 eura po sobi
Hotel Bellvue
 Jadranski luksuzni hoteli // ALH

Hotelijeri u Dalmaciji dobili su potvrdu da iza sebe imaju vjerojatno najbolju poslovnu godinu do sada. Popunjenost kapaciteta bila im je čak 20 posto bolja od prosjeka u Hrvatskoj, a postigli su i najviše cijene svojih usluga, koje su gotovo 30 posto bolje od prosječnih hotelskih cijena u zemlji.

Imaju i najveći prosječni prihod po raspoloživoj hotelskoj sobi, pokazalo je istraživanje “Benchmarking hrvatskog hotelijerstva”, koje je predstavljeno na Kongresu hotelijera Hrvatske.

Projekt je to praćenja poslovanja hrvatskih hotela koji omogućuje usporedbu rezultata po kriterijima međunarodnih standarda u hotelijerstvu, izradio ga je tim Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, a predstavila dekanica dr. Dora Smolčić Jurdana.

Istraživanje je tako pokazalo da je prosječna iskorištenost hotelskih kapaciteta u Hrvatskoj do rujna ove godine bila 68 posto, a najveći rast popunjenosti hotela ostvaren je u ožujku i svibnju. Prosječnu iskorištenost hotelskih kapaciteta u Dalmaciji bila je 89 posto, dva postotna poena više nego u Istri. najskuplji s pet zvjezdica U proteklih 12 mjeseci cijena sobe u hotelima u Hrvatskoj bila je veća nego lani i dosegnula je u prosjeku 101 euro dnevno.

Naravno, ovisno o kategorijama hotela, taj je raspon višestruko veći. U Dalmaciji je u isto vrijeme prosječna cijena sobe bila 129 eura, u Istri 100 eura, na Kvarneru 86 eura, a u hotelima kontinentalnog dijela zemlje 79 eura. Očekivano, najveću prosječnu cijenu drže hoteli s pet zvjezdica, i to 199 eura u prosjeku u Hrvatskoj, dok je prosječna cijena sobe u hotelu s četiri zvjezdice bila 94 eura. Hoteli s tri zvjezdice u proteklih su godinu dana imali prosječnu cijenu od 73 eura.

Prihod po raspoloživoj sobi, na razini Hrvatske bio je u prosjeku 78 eura. No, i po tom pokazatelji dalmatinski hotelijeri pretekli ostale u zemlji, pa je njihov prosječni prihod po sobi bio 116 eura.

Privatni smještaj ide u rekategorizaciju

Privatni iznajmljivači uskoro će morati rekategorizirati svoje objekte, najavio je ministar turizma Gari Cappelli, podsjetivši na stupanje na snagu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti na temelju kojeg će uskoro početi nova kategorizacija.

- Više od 20.000 smještajnih kapaciteta bit će rekategorizirano jer nisu rekategorizirani 20 i više godina. Hotelijeri svake četiri godine moraju obaviti rekategorizaciju, pa mislim da je vrijeme da to napravimo i za privatni smještaj - rekao je Cappelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 19:02