OPASNA KOZMETIKA?

Propada kozmetički brend koji su Hrvati obožavali, a iza pada tvrtke krije se mračna priča: ‘Kancerogeni su!‘

Očekuje se kako će broj tužbi nastaviti rasti, poručuju iz tvrtke

Ilustracija

 Pmx/alamy/profimedia/Pmx/alamy/profimedia

Kozmetički brend Avon Products, koji je bio jako popularan i u Hrvatskoj, proglasio je bankrot. Jedan od uzroka tome, piše Wall Street Journal, financijski su problemi nastali nakon masovnih tužbi radi kozmetičkih proizvoda s talkom, a koji sadrže kancerogeni azbest. Tvrtka ima ukupni dug od 1,3 milijarde dolara (dugovanje zajmodavcima i vlasnicima obveznica), od čega se u ovom trenutku 78 milijuna dolara odnosi na tužbe vezane uz talk, piše Guardian.

Talk je magnezijev silikat, tzv. glineni prah, koji u tragovima može sadržavati azbest. Često se dodaje kozmetičkim proizvodima kako bi apsorbirao vlagu, zagladio i spriječio nakupljanje proizvoda u porama. Može se naći u ambalaži proizvoda poput pudera u kamenu ili prahu, rumenila, sjenila, baby pudera i dezodoransa. Čak i talk bez azbesta predstavlja opasnost za zdravlje.

Inače, Avon Products Inc. (API), podružnica je brazilske Nature, koja je 2020. postala vlasnik tog brenda, ali u Velikoj Britaniji, Europi i Latinskoj Americi, ne i SAD-u.

API zato ne treba miješati s američkim Avonom, koja je vodeći prodavač kozmetičkih proizvoda u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Puerto Ricu i trenutačno je u vlasništvu LG Household & Health Carea.

"Tužbe su neutemeljene"

Kako svijest o sudskim sporovima oko talka raste, povećava se i broj tužbi protiv Avona.

Tvrtka se suočila s prvom tužbom zbog talka 2010., a trenutno je aktivno 386 takvih tužbi, rekao je glavni direktor za restrukturiranje Philip Gund.

Iz Avona Productsa su poručili i kako su dosad potrošili više od 225 milijuna dolara na obranu od tužbi u vezi s potraživanjima u vezi s talkom. Tvrde kako su tužbe u vezi s talkom neutemeljene, ali kako nisu trenutno likvidni, pa da bi pokrenuli kontra tužbe.

- Očekuje se da će broj tužbi zbog talka samo nastaviti rasti - rekao je Gund.

Iz Avon Productsa tvrde kako će im proglašavanje bankrota omogućiti rješavanje dužničkih obveza na "uredan način". Natura je već predložila otkup svojih trgovačkih operacija izvan SAD-a za 125 milijuna dolara nakon završetka stečajnog postupka.

Avon nije prva tvrtka koja je odabrala stečaj kako bi pokušala riješiti tužbe povezane s talkom. Johnson & Johnson već je nekoliko puta na taj način pokušao izbjeći plaćanje kazni, ali u njihovom slučaju ta taktika nije se pokazala uspješnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 17:42