NOVE BROJKE

Promet u europskoj maloprodaji pao je u veljači, dok se u Hrvatskoj stabilizirao prvi puta od kraja prošlog ljeta

Najveći pad prometa zabilježen je na benzinskim postajama

Ilustrativna fotografija

 Annabella Bluesky/Sciencephoto/Profimedia

Promet u europskoj maloprodaji pao je u veljači, dok se u Hrvatskoj stabilizirao prvi puta od kraja prošlog ljeta, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođeni promet u maloprodaji eurozone u veljači je smanjen 0,8 posto u odnosu na siječanj kada je bilježio isti postotni rast, prema revidiranom podatku statističkog ureda.

U EU-u smanjio se za 0,9 posto, također nakon istog postotnog rasta na početku godine.

Najveći pad prometa zabilježen je na benzinskim postajama za 1,8 posto u eurozoni i za 1,4 posto u EU.

Smanjio se i promet u maloprodaji svih ostalih kategorija proizvoda, uključujući hranu, u rasponu od 0,6 do jedan posto.

Hrvatska uz Austriju

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u maloprodaji Slovenije, za 10,5 posto.

Slijede Mađarska i Poljska gdje je pao za dva posto, te Švedska gdje je smanjen za 1,6 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u veljači porastao za 0,2 posto u odnosu na siječanj kada se smanjio za 0,6 posto. Time je prekinuto petomjesečno razdoblje njegovog pada, prema Eurostatovim podacima.

Isti postotni rast bilježila je u veljači i Austrija.

Najviše je porasla prodaja na Cipru, za 1,6 posto. Slijede Luksemburg i Belgija s rastom prometa u maloprodaji za 0,8 odnosno 0,7 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku i Češku.

Manje se kupuje hrana

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji eurozone pao je u veljači za tri posto, nakon 1,8-postotnog pada u siječnju, pokazuju revidirani podaci Eurostata.

U EU prodaja je smanjena za 3,1 posto, nakon otprilike upola blažeg pada na početku godine.

Najviše je na oba područja u veljači na godišnjoj razini pao promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 4,9 posto na oba područja.

Snažno je smanjena i prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 1,8 posto u eurozoni i za 1,9 posto u EU, nakon što je u siječnju gotovo stagnirala.

Veći promet nego u veljači 2021. zabilježile su samo benzinske stanice, za 1,1 posto u eurozoni odnosno za 0,1 posto u EU.

Oštar pad u Mađarskoj

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u veljači na godišnjoj razini pao promet u maloprodaji Mađarske, za 10,1 posto.

Slijedi Švedska s padom od 8,5 posto te Njemačka gdje je smanjen sedam posto.

U Hrvatskoj se u veljači promet u maloprodaji smanjio osmi mjesec zaredom, i to za 4,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 4,4-postotnog pada u siječnju.

Najviše je porasla prodaja na Cipru, za 8,3 posto. Slijede Luksemburg i Španjolska gdje je porastao za 6,8 odnosno 4,7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 10:43