odluka vlade

Projekt ‘VARTEKS kvart - urbana regeneracija‘ proglašen strateškim projektom, bit će podijeljen u dvije faze

Radi se o privatnom investicijskom projektu, dok je područje investiranja prometna i komunalna infrastruktura, rekao je ministar Ćorić
Tomislav Ćorić
 Damjan Tadic/Cropix

Vlada je u srijedu projekt "VARTEKS kvart - urbana regeneracija" proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a sam je projekt vrijedan 182,7 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je objasnio da je, sukladno Zakonu o strateškim investicijskim projektima RH, varaždinski Varteks 2019. godine prijavio taj projekt kao strateški investicijski projekt.

Radi se o privatnom investicijskom projektu, dok je područje investiranja prometna i komunalna infrastruktura, rekao je Ćorić, dodajući kako je u svibnju ove godine sklopljen sporazum o pripremi i provedbi tog strateškog projekta.

Inače, prometno i komunalno opremanje zone Varteksa uključuje izgradnju prometnica, vodovoda, fekalne i oborinske odvodnje, DT i EE kanalizacije i plinovoda, kao i rekonstrukciju mreže elektroopskrbe na razini cijelog obuhvata.

Projekt će se provesti u Varaždinu, a njegova ja ukupna vrijednost 182,7 milijuna kuna s PDV-om.

Ćorić je naveo da je zahvat podijeljen u dvije faze, koje su jamstvo realne i provedive revitalizacije i urbane regeneracije cijele zone na koju se odnosi.

Prva faza uključuje realizaciju sjevernog kružnog toka na Zagrebačkoj cesti s pristupnom prometnicom, uključivo svu pripadajuću komunalnu infrastrukturu, a druga realizaciju južnog kružnog toka i srednjeg 'T' raskrižja' na Zagrebačkoj cesti te preostalog dijela prometnica s komunalnom infrastrukturom.

Unutar područja obuhvata zone Varteksa planiraju se ujedno i zahvati uklanjanja neaktivnih građevina, koji imaju za cilj stvaranje pretpostavki za novu gradnju čime se postižu uvjeti za funkcionalnu urbanističku i arhitektonsku rekonstrukciju cijele zone. Kao posljedica realizacije tog strateškog projekta stvorit će se uvjeti za transformaciju postojećih središnjih dijelova zone koji će ostati u postojećoj funkciji tekstilne i modne industrije, kao i izgradnju novih građevina, s naglaskom na javnim sadržajima i funkcijama od osobite važnosti za lokalnu zajednicu. Projekt će uz ostalo i znatno pridonijeti održavanju i razvoju poslovanja Varteksa i očuvanju postojećih radnih mjesta, navodi se uz ostalo u obrazloženju Vladine odluke.

Izradit će se nacionalni plan industrijskog razvoja i poduzetništva 2021.-2027.

Vlada je odlučila i pokrenuti postupak izrade nacionalnog plana industrijskog razvoja i poduzetništva za razdoblje 2021. - 2027. godine, za što je zaduženo Ministarstvo gospodarstva te će resorni ministar u roku dva tjedna imenovati i stručnu radnu skupinu za izradu prijedloga plana.

Plan će kao relevantan strateški dokument omogućiti provedbu mjera i aktivnosti koje omogućuju ostvarenje punog potencijala industrije i poduzetništva kao pokretača gospodarstva, promjena, inovacija te rasta konkurentnosti cjelokupnog gospodarstva na svjetskom tržištu, obrazlaže se u odluci.

Ministar Ćorić najavio je kako će se pri izradi plana voditi računa o razvoju temeljenom na cjeloživotnom učenju, na snažnoj podršci poduzetništvu, pametnim i čistim tehnologijama te digitalnoj i održivoj transformaciji domaćeg gospodarstva.

Pritom, izrada plana temeljit će se na Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. godine, kroz doprinos ispunjenju strateškog cilja "Konkurentno i inovativno gospodarstvo", odnosno razvoju globalno konkurentne, zelene i digitalne industrije.

Sukladno tome, navedeno je u odluci Vlade, plan će definirati industrijske djelatnosti koje imaju najveću perspektivu daljnjeg rasta i razvoja, koji će se dodatno olakšati i potaknuti odgovarajućim skupom mjera.

Ćorić je dodao kako će se pri definiranju prioritetnih područja plana u obzir uzeti posljedice pandemije na industriju i malo i srednje poduzetništvo.

Saboru na donošenje upućene izmjene Zakona o tržištu kapitala

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog izmjena Zakona o tržištu kapitala, koje se prvenstveno odnose na daljnje usklađivanje hrvatskog regulatornog okvira za tržište kapitala s pravnom stečevinom EU-a.

Uz, uvodi se i izdavanje odobrenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za statusne promjene burze, osnivanje podružnice izvan Republike Hrvatske, te za stjecanje udjela koji prelazi 25 posto glasačkih prava u drugoj pravnoj osobi. Hanfa će ubuduće odobravati i cjenik burze.

Također, zbog zaštite malih dioničara dodatno se uređuje postupak povlačenja dionica s uređenog tržišta.

Izmjenama bi se ukinula i obveza izdavatelja o godišnjoj objavi podataka o stjecanju i držanju vlastitih dionica, jer se, kako se obrazlaže, u praksi pokazalo da se njome ne postiže dodatna transparentnost, a ta je obveza administrativno opterećenje za izdavatelje.

Vlada je odlučila raspisati i javni poziva za predlaganje kandidata za predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Predsjednik Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac preminuo je 29. prosinca prošle godine, od posljedica covida-19. Cerovac je Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) gradio od njena osnutka 1997. godine, a predsjednik Vijeća je bio od 2013. godine.

Inače, predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja imenuje i razrješava Hrvatski sabor, a na prijedlog Vlade, koja i objavljuje javni poziv za predlaganje kandidata za tu funkciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 23:50