Najbolji europski projekt

Projekt AgriShort: lokalna hrana bez posrednika stiže do ljudi

Osnovana je udruga Najbolje ‘z Međimurja, a tijekom lockdowna zbog globalne pandemije Covida-19 uspostavljena je i web trgovina
 Redea

Cilj projekta AgriShort bio je povezivanje predstavnika institucija i službi te poticanje prijenosa znanja i vještina koje su neophodne za pružanje podrške razvoju poljoprivredno-prehrambenog sektora u prekograničnom području, dok je specifični cilj bio unapređenje institucionalnih kapaciteta kroz uvođenje modela kratkih opskrbnih lanaca kako bi se potaknulo njihovo aktivno uključivanje u razvoj poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Upravo je to Međimurju i uspjelo, a veliku važnost kratki opskrbni lanac dobio je i tijekom pandemije Covida-19 s obzirom na to da su članovi KOL-a nakon provedbe projekta otvorili Međimurski štacun, koji je ovih dana proslavio prvi rođendan.

Najbolje prakse

- Projektom AgriShort smo već tijekom 2018. godine široj javnosti predstavili važnost kratkih opskrbnih lanaca u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, educirali potporne institucije o tematici te osnovali prvi hrvatski i mađarski kratki opskrbni lanac. Surađivali smo s mađarskim partnerima i prenosili najbolje prakse u struci. Upravo smo kroz AgriShort stvorili preduvjete koji omogućuju da u ovo osjetljivo doba regija ima kratki opskrbni lanac koji može opskrbiti stanovništvo visoko kvalitetnom lokalno proizvedenom hranom. Nismo stali samo na rezultatima projekta, nakon provedbe osnovana je udruga Najbolje ‘z Međimurja te je otvorena trgovina Međimurski štacun, gdje stanovnici mogu nabaviti lokalne proizvode, a tijekom pandemije Covida-19 uspostavljena je i web trgovina.

Ovakav model prodaje proizvoda ne uključuje posrednika, nema posredničkih marži, a distribucija proizvoda odvija se u krugu od 50 km od mjesta proizvodnje, odnosno prerade proizvoda. Takav način poslovanja ujedno podrazumijeva prodaju sezonskih i svježih proizvoda lokalnom stanovništvu, što u konačnici utječe i na razvoj lokalne ekonomije. U bliskoj budućnosti postoje samo dva pravca razvoja prodajnih lanaca od OPG-ova do potrošača, kroz kratke opskrbne lance ili kroz proizvođačke organizacije. Ovim smo projektom u pravo vrijeme stvorili preduvjete zbog kojih je naša županija danas spremna suočiti se s izazovima krizne situacije. Ovaj projekt zaista ima prekrasnu priču jer je pomogao lokalnim proizvođačima na konkretan način, a dokazao je i održivost - kažu u Javnoj ustanovi REDEA.

To neformalno udruženje poljoprivrednih proizvođača u sklopu AgriShort projekta predstavlja novi model poslovne suradnje i omogućava svojim članovima zajedničku promociju i organizirani nastup na lokalnom tržištu. U Međimurskoj županiji je, na temelju terenske evidencije svakog prijavljenog poljoprivrednog gospodarstva, odabrano dvadeset proizvođača i njihovih najboljih proizvoda koji su objedinjeni pod zajedničkom oznakom “Najbolje ‘z Međimurja”.

U središtu

U kratkom opskrbnom lancu u samom središtu pozornosti je proizvođač zajedno s najboljim proizvodima koje on predstavlja. Proces proizvodnje, prerade i plasmana proizvoda je na visokom stupnju transparentnosti, što znači da je ključno i lokalno podrijetlo sirovine iz koje je proizveden krajnji proizvod. Za potrebe novoosnovanog KOL-a Međimurske županije osmišljen je vizualni identitet te su izrađene web stranica KOL-a Međimurske i Koprivničko-križevačke županije i službena stranica AgriShort projekta.

Ciljne skupine projekta bile su na lokalnoj razini jedinice lokalne samouprave, različiti oblici poljoprivrednih udruženja kao što su udruge, zadruge i klasteri, na županijskoj razini jedinice regionalne samouprave i lokalne akcijske grupe te na nacionalnoj razini institucije koje pružaju podršku razvoju poljoprivredno-prehrambenog sektora, institucije koje djeluju na području tržišta rada, obrazovne institucije te šira javnost.

U brojkama, održano je 11 događaja koji su bili usmjereni podizanju svijesti javnosti s ciljem promicanja održivog razvoja, nadalje, 21 organizirani događaj u sklopu projekta, na 517 osoba je projekt imao izravan pozitivan utjecaj, izrađena su četiri dokumenta i studije, web stranica s online platformom za prijenos znanja te su osnovana četiri kratka opskrbna lanaca na pograničnom području.

Zajednički dokument

Od implementiranih aktivnosti u sklopu projekta izrađene su dvije studije “Analiza stanja u poljoprivredno-prehrambenom sektoru”, izrađen je zajednički dokument “Kratki opskrbni lanci u prekograničnom području”, organizirane su zajedničke radionice na teme “Jačanje kapaciteta institucija s ciljem osnivanja kratkih opskrbnih lanaca” i “Razvoj poljoprivredno-prehrambenog sektora kroz kratke lance opskrbe”, izrađene su smjernice za predstavnike institucija i službi “Vodič za uspostavu kratkih opskrbnih lanaca”, organizirana su dva studijska putovanja, trening za radnu skupinu koja je radila na osnivanju KOL-ova, radilo se na identifikaciji potencijalnih članova kratkih opskrbnih lanaca te osnivanju formalnog ili neformalnog udruženja, pripremi poslovnih planova i vizualnog identiteta za novoosnovane kratke opskrbne lance te razvoj IT sustava za mađarske i hrvatske kratke opskrbne lance.

Informacije o projektu

Naziv projekta: Uspostava kratkih opskrbnih lanaca u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju

Kategorija prijave: Doprinos prekograničnoj suradnji

Lokacija: Međimurska županija

Datum početka projekta: 1.7.2017.

Datum završetka projekta: 31.8.2018.

Ukupna

vrijednost projekta: 206.727,05 eura

Bespovratna sredstva: 184.714,00 eura

Vlastita sredstva: 21.012,46 eura

Najbolji EU projekt 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 22:10