Neumoljiva statistika

Proizvodnja pala i u travnju: 1,3 posto manja nego u istom mjesecu lani

Veliki uteg za industrijsku proizvodnju i dalje predstavljaju isti proizvođači
Petrokemija u Kutini
 Josip Bistrović / CROPIX

Industrijska proizvodnja je nastavila višemjesečni negativan trend i u travnju s padom od 0,9 posto u odnosu na mjesec ranije, dok je na godišnjoj razini s mjesečnim smanjena za 1,3 posto. U posljednjih šest mjeseci, prema podacima DZS-a, proizvodnja je pala u njih pet, a rasla je samo u veljači po stopi od 3,3 posto. Tako je u prva četiri mjeseca ove godine proizvodnja pala za 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Sudeći po djelatnostima u kojima je zabilježen najveći minus, čini se da veliki uteg za industrijsku proizvodnju i dalje predstavljaju isti proizvođači, među kojima su Petrokemija i brodograditelji. Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda u travnju je na godišnjoj razini smanjena za 19,3 posto, a u prva četiri mjeseca bila je 16 posto manja nego u istom razdoblju lani.

Sektor proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, a koji se uglavnom odnosi na brodogradnju, u travnju je pala čak 44 posto, a u prva četiri mjeseca za 32,3 posto. Velike stope pada bilježe i proizvodnja računala te elektroničke i optičke opreme (13 posto u travnju i 25,1 posto u prva četiri mjeseca) te proizvodnja strojeva i uređaja (17,4 posto i 14, 2 posto).

Od tri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih dvoje je očekivalo rast proizvodnje u travnju do 2,9 posto na godišnjoj razini, dok je jedan očekivao pad od 1,6 posto. Kako je naveo jedan od njih, pad proizvodnje zabilježen prethodnih mjeseci rezultat je, prije svega, "problema te izostanka uspješnog restrukturiranja poduzeća koja su ili su bila u državnom vlasništvu". Istovremeno, rast zaliha gotovih proizvoda, pogotovo u segmentu proizvoda za široku potrošnju, ukazivao je na mogući pad proizvodnje u travnju. M.K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:49