NAJVIŠE OD 1962.

Proizvođačke cijene u Njemačkoj u studenome porasle najsnažnije u zadnjih 60 godina

U usporedbi sa studenim prošle godine porasle su tako za 16,6 posto, nakon što su u listopadu bile uvećane za 15,2 posto

Ilustracija

 Tom Dubravec/Cropix

Proizvođačke cijene u Njemačkoj u studenome su porasle najsnažnije od 1962. godine, uz daleko najveći rast cijena naftnih proizvoda, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Destatisa.

U usporedbi sa studenim prošle godine porasle su tako za 16,6 posto, nakon što su u listopadu bile uvećane za 15,2 posto, izvijestio je statistički ured.

Potaknute naglim rastom cijena sirovina i intermedijarnih proizvoda, proizvođačke cijene u najvećem su europskom gospodarstvu tako porasle na godišnjoj razini najsnažnije od 1962. godine, kada su u statističkom uredu počeli s tim izračunima, navodi se u izvješću.

Na mjesečnoj razini rast proizvođačkih cijena blago je usporio, na 1,3 posto, s 1,6 posto u listopadu.

Na godišnjoj su razini daleko najviše porasle proizvođačke cijene naftnih derivata, za 62,4 posto, pokazalo je izvješće.

Odvojeno izvješće Destatisa za listopad pokazalo je pak gotovo isti postotni rast cijena poljoprivrednih proizvoda na godišnjoj razini, za 16,3 posto. Na mjesečnoj razini cijene su porasle za 2,8 posto.

Visoki rast cijena poljoprivrednih proizvoda najvećim je dijelom posljedica naglog rasta cijena biljnih proizvoda, za 24,4 posto u odnosu na listopad lani, navodi se u izvješću.

Glavni je razlog tog skoka poskupljenje žitarica, kojima cijena već neko vrijeme raste ponajprije zbog snažne potražnje i njemačkih i inozemnih proizvođača brašna. U listopadu su tako bile 36,9 posto skuplje u usporedbi s godinom ranije.

Porasle su i cijene krumpira, za 43,5 posto, zbog slabog uroda. Još je više poskupila uljana repica, za čak 62 posto, odražavajući slabu globalnu ponudu i snažnu potražnju za potrebe proizvodnje energije.

Poskupili su i proizvodi životinjskog podrijetla, premda umjerenije, za 10,8 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, pokazuju najnoviji podaci statističkog ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:42