problemi u nabavi

Proizvođačke cijene u Njemačkoj u srpnju porasle najsnažnije od naftne krize 1975.

Cijene drvne građe i sekundarnih metala, posebno čelika, željeza i aluminija, udvostručene su, a sličan skok bilježile su i cijene betona
Berlin
 John Macdougall/AFP

Proizvođačke cijene u Njemačkoj porasle su u srpnju najsnažnije od naftne krize na početku 1975. godine, odražavajući poskupljenje intermedijarnih dobara zbog snažne potražnje i problema u nabavi, izvijestio je u petak statistički ured.

Proizvođačke cijene porasle su u srpnju 10,4 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, najsnažnije od siječnja 1975. i prve naftne krize, pokazuje izvješće Destatisa.

U lipnju bile su porasle 8,5 posto.

Kada se isključi energija, cijene su u prošlom mjesecu porasle 7,4 posto, nakon 6,0-postotnog skoka u prethodnom mjesecu.

Glavni su motor rasta bile cijene intermedijarnih dobara, koje su poskočile 15,6 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

Cijene drvne građe i sekundarnih metala, posebno čelika, željeza i aluminija, udvostručene su, a sličan skok bilježile su i cijene betona, utvrdio je Destatis.

"Glavni su razlozi snažnog rasta cijena čelika i drvne građe vjerojatno snažana domaća i inozemna potražnja i problemi u opskrbi sirovinama", nagađa čelnica Destatisova ureda za proizvođačke cijene Gerda Gladis-Doerr.

Dodatno ubrzanje cijenama čelika dalo je snažno poskupljenje željezne rude iz uvoza, dodaje.

Energija je u srpnju poskupjela nešto više od 20 posto zbog niske poredbene osnovice u istom prošlogodišnjem mjesecu kada su na snazi bile stroge mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, tumače u Destatisu.

U odnosu na lipanj proizvođačke cijene porasle su u prošlom mjesecu 2,3 posto. Cijene energije poskočile su 4,1 posto, a cijene intermedijarnih dobara 2,3 posto, pokazuje izvješće njemačkog statističkog ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:10