Prve reakcije

Proizvođači o smanjenju PDV-a: Meso, riba i povrće jeftinije 12%, ali bez koristi za nas

Očekuje se da će mjere smanjiti sivo tržište i povećati potrošnju, a samim time i proizvodnju
Ilustracija
 CROPIX

Ako se obistine najave o smanjenju PDV-a na meso, ribu, voće i povrće na 13 posto, svi ti proizvodi trebali bi u maloprodaji imati manju cijenu za 10 do 12 posto, a proizvođači hrane mogli bi imati koristi ako efekti smanjenja poreza povećaju njihovu proizvodnju i smanje sivo tržište.

Ovo je sažetak prvih reakcija proizvođača hrane koji su pozdravili poreznu reformu ministra Marića u kojoj bi se PDV barem malo približio onom koji imaju njihove kolege u susjednim i drugim europskim zemljama iz kojih najviše uvozimo hranu. U Poljskoj je to, primjerice, na voće i povrće 4 posto, u Italiji i Španjolskoj 7 posto, u Mađarskoj na meso 5 posto.

Zadnji čas

- Naravno da pozdravljamo ovu mjeru, ali to nije dovoljno. Proizvođači to neće osjetiti, ali potrošači bi mogli imati niže cijene od 10 do 15 posto ako trgovci ne budu dizali maržu. Jer ako ja svoju salatu prodam za dvije kune, nakon trgovačke marže od 30 posto i PDV-a manjeg za 13 posto, ona bi trebala biti upravo toliko jeftinija. Nadamo se da će to prvi pokrenuti lanac poput Konzuma, a ostali bi to trebali pratiti - kaže nam Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

On smatra kako bi bilo dobro da se PDV na repromaterijal sada poveća sa 13 na 25 posto kako bi povrćari iz povrata tog PDV-a imali više novca za sezonsku radnu snagu.

- I potrošači voća mogli bi ovom mjerom dobiti 10 do 12 posto niže cijene. Proizvođači bi dugoročno mogli imati koristi ako se uredi tržište. Valja dodati da čak 50 posto voćara uopće nije u sustavu PDV-a i na njih se ova mjera ne odnosi - rekao nam je Frane Ivković, potpredsjednik Udruge voćara.

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, koja okuplja proizvođače mesa, mlijeka i jaja, kaže kako je Hrvatska jedna od rijetkih europskih zemalja koja je imala najvišu stopu PDV-a na te proizvode.

- Može se očekivati da će maloprodajne cijene pasti oko 10 posto, a očekujemo da će ove mjere kao u Rumunjskoj smanjiti sivo tržište i povećati potrošnju, a samim time i proizvodnju domaćeg mesa - kaže Bobetić, napominjući da je u Mađarskoj PDV na meso od prije dvije godine 5 posto.

- I na živu stoku! Što je s njom - dodaje i pita Darko Celovec, direktor Udruge Baby beef, koja obuhvaća 90 posto tovnog govedarstva u Hrvatskoj.

- Smatramo da je za takvo što bilo krajnje vrijeme s obzirom na to da druge zemlje već godinama imaju PDV na navedene proizvode ispod 10 posto. S nižim PDV-om uzgajivači junadi drugih zemalja konkurentniji su na tržištu EU te su tako u mogućnosti podizati količinu svoje proizvodnje. Apeliramo na to da se i tih 13 posto stavi i na živu stoku, kako je to uređeno i u drugim zemljama, jer je to direktno povezano s proizvodnjom mesa. Navedeno smanjenje dobra je vijest i za krajnjeg potrošača, što nas čini vrlo zadovoljnima s obzirom na to da će im naš proizvod biti pristupačniji - kaže Celovec.

Brendiranje

Dodaje kako se, nažalost, smanjenje od 13 posto odnosi i na uvozno meso, ali se nada da će se smanjenjem PDV-a i brendiranjem hrvatskih proizvoda krajnji potrošač odlučiti za meso poznatog proizvođača, poznatog porijekla i kvalitete. Proizvođači ribe također pozdravljaju ovu najavu, ali ne znaju na koje se kategorije ribe ona odnosi. Zatražili smo pojašnjenje iz resornog Ministarstva poljoprivrede, ali jučer u njemu nisu bili raspoloženi za davanje objašnjenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:14