Veliki interes

Proizvođač Marlbora zagrizao za kanabis: pregovaraju o kupnji kanadskog proizvođača Cronos

Budući da prodaja cigareta stagnira, Altria se želi približiti široj publici
Ilustracija: zgrada Philip Morrisa u Švicarskoj
 Denis Balibouse / REUTERS

Altria, kompanija koja u svom vlasništvu ima Philip Morris, u pregovorima je s kanadskim proizvođačem kanabisa zbog potencijalnog ulaganja u kompaniju, piše BBC.

Naime, budući da prodaja cigareta stagnira u proteklih nekoliko godina, Altria želi kupiti kanadsku Cronos Grupu kako bi se približila i drugim korisnicima. Ipak, još uvijek nije poznato je li riječ o akviziciji kompanije ili samo ulaganju kao niti o kojem se iznosu pregovara.

- Dogovor nije postignut te ne postoji garancija da će pregovori rezultirati investicijama ili nekim drugim transakcijama između dviju kompanija – objasnili su u Cronos Grupi.

No, nakon što su mediji izvijestili o potencijalnoj investiciji, dionice Cronosa skočile su čak 30 posto, dok je trgovanje ipak završilo s 11 posto većom cijenom dionica. Ipak, kada je kompanija i potvrdila informaciju, dionice su porasle za još 8,7 posto. Tržišna kapitalizacija Cronosa iznosi 2,4 milijarde dolara.

Da podsjetimo, Kanada je legalizirala korištenje kanabisa u rekreacijske svrhe u listopadu te je time postala druga zemlja u svijetu koja je to učinila, a kompanija poznata po svojim Marlboro cigaretama nije jedina svjetska kompanija koja se pokušava proširiti na “sektor marihuane”.

Constellation Brands, vlasnik popularnog piva Corona, već je uložio oko četiri milijarde dolara u Canopy Growth, najveću kanadsku kompaniju koja se bavi proizvodnjom kanabisa, izvijestio je CNN.

Nadalje, Heinekenov brend Lagunitas na tržište je već lansirao gazirano piće koje sadrži kanabis, a Coca Cola je također razmatrala ulazak u ovaj sektor uključivanje CBD-a kao sastojak u svoje tzv. Wellness piće. CBD je, inače, sastojak marihuane koji nije psihoaktivan.

Ipak, kompanija je odustala od pregovora s kanadskom tvrtkom Aurorom, što se ne može reći i za njenog najvećeg konkurenta, Pepsi Colu. Ta kompanija, kako je izjavio Hugh Johnston, član Uprave zadužen za financije, “razmatra sve opcije”. Uz to, prema MarketWatchu, Diageo, proizvođač Smirnoffa i Johnnie Walkera, u pregovorima je s nekoliko kanadskih kompanija koje se bave proizvodnjom kanabisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:39