FARMACEUTSKI DIV

Proizvođač famoznog Ozempica prešišao Coca-Colu, Nike i Toyotu: Pet puta su ‘teži‘ od našeg BDP-a...

Riječ je o kompaniji koja zapošljava oko 55 tisuća radnika u 80 zemalja

Ilustrativna fotografija

 Hollandse Hoogte/Shutterstock

Danski farmaceutski div ‘Novo Nordisk‘ dosegao je vrijednost tržište kapitalizacije od 350 milijardi dolara i na globalnoj listi najvrijednijih kompanija pretekao korporacije poput Nikea, Toyote, McDonalds‘a i Coca-Cole, objavili su danski mediji pozivajući se na analizu financijskog portala ‘Marketwire‘.

- Novo Nordisk je u 2022. ostvario rekordnu dobit od 7,4 milijardi dolara i trenutno je 19. po veličini svjetska kompanija – ističe danska TV2 televizija, navodeći kako je tržišna kapitalizacija ‘Novo Nordiska‘ u ovom trenutku nedostižna čak i za europske gigante poput francuskog ‘LVMH‘-a i švicarskog ‘Nestlea‘. Isti izvor napominje kako je tržišna kapitalizacija ‘Novo Nordiska‘ na najboljem putu da dostigne danski BDP koji je u prošloj godini dosegao oko 400 milijardi dolara. Za usporedbu, hrvatski BDP lani je ‘dobacio‘ do 67,4 milijarde eura, što znači da je tržišna kapitalizacija danskog farmaceutskog giganta pet puta veća od našeg BDP-a.

U službenom osvrtu na rezultate poslovanja u prošloj godini, Uprava ‘Novo Nordiska‘ u prvi je plan stavila rast prodaje u rasponu od 16 posto do 26 posto u odnosu na 2021. temeljem ostvarenog prihoda od 23,7 milijardi eura. Budući da kompanija ostvareni prihod navodi u danskim krunama, rast prodaje je dan kroz raspon zbog tečajnih razlika. U svakom slučaju i spomenuta dobit ‘Novo Nordiska‘ rasla je dvoznamenkasto, u rasponu od 15 do 28 posto.

Kao ključni čimbenik rekordnih poslovnih rezultata u 2022., u ‘Novo Nordisku‘ navode rast prodaje lijekova za dijabetes i pretilost Ozempic i Wegovy.

- Ovo je prvi put da lansiramo proizvode za koje ne moramo nagovarati liječnike koji onda moraju nagovarati pacijente da koriste proizvode. Sada su pacijenti ti koji dolaze liječnicima i traže proizvode – kazao je za ‘TV2‘ predsjednik Uprave ‘Novo Nordiska‘ Lars Fruergaard Jørgensen. Prema istome izvoru, 36 milijuna ljudi koristi u liječenju dijabetesa Ozempic.

Dioničari ‘Novo Nordiska‘ mogu računati na dividendu iz dobiti za 2022. od eura i osam centi po dionici, dok će im iz ranijih dobiti biti isplaćeno dodatnih 1,6 eura po dionici. Na njujorškoj burzi trgovanje vrijednosnicama danskog giganta krajem prošlog tjedna zaključeno je cijenom od 168 dolara za dionicu. U poslovnom izvješću ‘Novo Nordiska‘ za 2022. navodi se da je temeljni kapital kompanije podijeljen na 2,2 milijarde dionica.

Riječ je o kompaniji koja zapošljava oko 55 tisuća radnika u 80 zemalja, a u Hrvatskoj imaju poduzeće kćer od 2004.. Pretprošle godine su na našem tržištu uprihodili 38,5 milijuna eura uz dobit od 739 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 18:10