stručnjaci složni

Programima odvikavanje od pušenja treba pridružiti i prelazak na e-cigarete

Glavni kemijski sastojci prisutni u e-cigaretama nisu povezani s ozbiljnim zdravstvenim rizicima, ustvrdio je dr. Peter Harper, onkolog
 Dominique Faget/AFP

Kako bi se uspješno smanjila šteta od pušenja kod odraslih pušača, treba im u kombinaciji s potporama za odvikavanje ponuditi duhanske proizvode s smanjenim rizikom za zdravlje poput električnih cigareta i grijanog duhana, preporučili su stručnjaci koje je na webinaru 'Pitanja i odgovori o e-cigaretama – eksperti imaju riječ' okupila bugarska PR agencija Arbilis uz potporu multinacionalne kompanije Philip Morris.

- Korištenje e-cigareta sigurnije je od pušenja za oko 95 posto – ustvrdio je na Arbilisovu webinaru dr.Peter Harper, onkolog iz londonske bolnice 'Guy's and St Thomas'. Uz dr.Harpera, sudionicima webinara priređena su izlaganja prof.Borislava Georgijeva, pročelnika Klinike za kardiologiju Nacionalne bolnice za bolesti srca u Sofiji te prof.Angela Gonzaleza Urene s Sveučilišta Autonoma u Madridu.

U prilog spomenutoj tvrdnji o sigurnosti e-cigareta, dr.Harper je, među ostalim, naveo kako sastavni dijelovi cigaretnog dima koji štete zdravlju uključujući, istaknuo je, karcinogene tvari, nisu prisutni u parama e-cigareta. Ili, dodao je, ako su prisutni, uglavnom su na razinama ispod jednog posto i daleko, zaključio je Harper, ispod sigurnosnih granica za profesionalnu izloženost.

- Glavni kemijski sastojci prisutni u e-cigaretama nisu povezani s ozbiljnim rizicima za zdravlje – ustvrdio je Harper.

U prilog spomenutim ocjenama Harper je naveo i nalaze državne Agencije za javno zdravstvo Velike Britanije iz studije o korištenju duhanskih proizvoda objavljene u veljači 2019..

- Najrašireniji tip potpore odraslim pušačima su električne cigarete koje treba kombinirati s poticanjem za prestanak pušenja – upozorio je Harper na nalaz britanske Agencije za javno zdravstvo. Ukazao je i na nalaz iz istog izvora o povećanom eksperimentiranju s električnim cigaretama kod mladih Britanaca.

U prilog Harperovim tvrdnjama o električnim cigaretama kao uspješnoj potpori odvikavanja od pušenja idu i nalazi sedmog po redu neovisnog izvješća o zdravlju u Engleskoj Kraljevskog sveučilišta u Londonu objavljenog u veljači ove godine. Naime, prema spomenutome izvješću, procjenjuje se da je oko 50 tisuća pušača na Otoku prestalo pušiti uz pomoć električnih cigareta.

- Korištenje e-cigareta kao dio pokušaja prestanka pušenja u lokalnim službama za odvikavanje od pušenja imalo je neke od najviših stopa uspjeha u prestanku pušenja i to između 59,7 posto i i 74 posto tijekom 2019. i 2020.. Tijekom prošle godine proizvodi s nikotinom kao dijelom tekućine za isparavanje, bili su najpopularnija pomoć pušačima koji su pokušavali prestati s udjelom od 27,2 posto. Za usporedbu, onih koji su koristili proizvode nadomjesne nikotinske terapije (NRT) bilo je 18,2 posto, poput flastera i gume, a 4,4 posto njih koristilo je lijek na recept vareniklin - utvrdili su istraživači Kraljevskog sveučilišta, upozorivši na nedovoljnu informiranost među pušačima o osobinama električnih cigareta. Naime, prema njihovim nalazima, 38 posto pušača u Velikoj Britaniji izrazilo je stajalište da su električne cigarete jednako štetne kao i 'klasične' cigarete, a čak 15 posto smatra da je korištenje e-cigareta štetnije od pušenja.

Pošavši od službenih procjena da će u doglednoj budućnosti na svijetu biti oko milijarde odraslih pušača, prof.Borislav Georgiev u svome je izlaganju, među ostalim, upozorio na štetne posljedice pušenja po ljudsko zdravlje i zdravstveni sustav.

- Unos nikotina u organizam, među ostalim, povećava tlak i krvni pritisak te izaziva manjak kisika i hranjivih hrani u mišićnog tkiva srca. Kod e-cigareta takvi su efekti prisutni jedino ako se tekućina cigarete sastoji isključivo od nikotina – upozorio je dr.Georgiev, ocijenivši kako je ponuda e-cigareta odraslim pušačima razuman doprinos postojećim strategijama odvikavanja od pušenja.

Usmjerivši se u svome istupu na nalaze o velikim razlikama između sastava aerosola koji se ispuštaju kod 'običnih' i e-cigareta, prof.Angel Gonzalez Urena ustvrdio je kako nakane smanjenja štete od duhana primjenom e-cigareta nisu teorija, već, kazao je, eksperimentalna činjenica koja se temelji na kemijskoj analizi korištenjem visoko osjetljivih analitičkih tehnika.

- Smanjenje otrovnih i štetnih sastojaka za ljudsko zdravlje prilikom korištenja e-cigarete u usporedbi s pušenjem tradicionalne cigarete, posljedica je različite osnovne kemije koja stoji u pozadini oba procesa, pogotovo u odsustvu izgaranja i puno niže temperature kod e-cigareta – naveo je prof.Gonzalez Urena.

Trojica stručnjaka koje je okupio Arbilisov webinar složili su se i oko toga da pušači koji uživaju u e-cigaretama u zatvorenim prostorima ni na koji način ne utječu na zdravlje onih koji se nalaze u njihovoj neposrednoj okolini, što se za uživatelje 'običnih' cigarete u istim okolnostima, napomenuli su, ne može reći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:58