Zeleni pojas

Program kojim se podupiru ekološki projekti organizacija i udruga ušao u šestu godinu

Ina jednom godišnje objavljuje natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, edukacije o ekologiji...
Klub volontera sudjeluje u provedbi projekata Zelenog pojasa: Uređenje Vranyczanyjevog jezera u Oroslavju
 INA

Uređene su zelene staze, obnovljena odmorišta i dječja igrališta, očišćene livade, šume, podmorja, priobalje, jezera i rijeke, obnovljena prihvatilišta za životinje... Ili, u brojkama, više od 80 projekta sufinanciranih s ukupnim iznosom većim od 1,7 milijuna kuna, 2300 Ininih volontera, 6300 sadnica drveća, cvijeća i raslinja te zazelenjen prostor od gotovo 30.000 četvornih metara. To je, suma sumarum, rezultat petogodišnje provedbe Inina programa Zeleni pojas.

U sklopu tog programa tvrtka jednom godišnje, uoči Dana planeta Zemlje, objavljuje natječaj za sufinanciranje ekoloških projekata poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti, s ciljem podizanja svijesti o važnost zaštite okoliša.

Uz bok najvećima

Šesta godina provedbe tog programa već je počela - prijave za Zeleni pojas 2019. traju do 31. svibnja, a svoje projekte iz područja zaštite okoliša i prirode mogu prijaviti organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove, dobrovoljna vatrogasna društva te parkovi prirode. Kroz natječaj je moguće ostvariti sufinanciranje ekološkog projekta u maksimalnom iznosu do 30.000 kuna, a odluku o odabiru projekata u sklopu Zelenog pojasa 2019. donijet će stručna komisija. I, kao i prošlih godina, jedan projekt će odabrati Inini fanovi na Facebooku.

Inače, program Zeleni pojas je kao primjer dobre prakse uvršten u Globalno izvješće o održivom razvoju za 2018. godinu i prepoznat je kao program koji direktno pridonosi očuvanju života na Zemlji, jednom od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Zeleni pojas tako se našao u izabranom društvu 80-ak najuspješnijih svjetskih primjera održivog razvoja iz korporativnog svijeta te uz bok najvećih svjetskih kompanija poput Googlea.

Nagrade

Osim toga, INA je nedavno nagrađena nacionalnom nagradom “Green Frog Award”, za najbolje izvješće o održivosti u Hrvatskoj za Godišnje izvješće grupacije za 2017. godinu. Ovo je treća nagrada “Green Frog” koju je kompanija primila. Naime, 2015. godine INA je nagrađena Deloitteovom nagradom za najbolje izvješće o održivosti za 2014., a izvješće je, osim ove nagrade, dobilo i posebno priznanje na srednjoeuropskom nivou.

Za Godišnje izvješće 2015. godine INA je primila još jedno posebno priznanje za zrelost u pogledu točnosti i važnosti prezentiranog sadržaja i isticanje u odnosu na druga izvješća. U tom izvješću prikazana je važnost u lancu opskrbe te napredak u izvještavanju, osobito u području opisa podataka koji su transparentno prikazani. Godišnje izvješće INA Grupe za 2016. godinu također je dobilo nagradu “Green Frog” kao najbolje izvješće o održivosti u Hrvatskoj. Kako je istaknula direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u Ini Angelika Brnada, ova nagrada im daje vjetar u leđa da nastave s integracijom održivosti u sve poslovne procese.

Pročitajte cijeli izvještaj:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:40