ČETIRI PODRUČJA

Proglašeni najbolji europski projekti županija, glasovi čitatatelja Jutarnjeg lista otišli Renew Heatu

Riječ je o kategorijama doprinos znanosti i inovacijama, doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, doprinos prekograničnoj suradnji te doprinos poduzetništvu, a u zasebnom izboru proglašen je i najbolji projekt EU prema glasovima čitatelja Jutarnjeg lista

Goran Ogurlić i predstavnica projekta Renew Heat, Karlovačke županije

 Tomislav Kristo/Cropix

Četrnaest razvojnih projekata hrvatskih županija za koje su one osigurale sufinanciranje fondova Europske unije ušlo je u završnicu ovogodišnjeg izbora Najbolji EU projekt Jutarnjeg lista, Hrvatske zajednice županije, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portala Župan.hr.

Kandidirani projekti bili su podijeljeni u četiri tematska područja.

Riječ je o kategorijama doprinos znanosti i inovacijama, doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, doprinos prekograničnoj suradnji te doprinos poduzetništvu, a u zasebnom izboru proglašava se i najbolji projekt EU prema glasovima čitatelja Jutarnjeg lista.

U konkurenciji za nagradu najbolji projekt EU s doprinosom znanosti i inovacijama pobjednik je projekt Bluemed Dubrovačko-neretvanske županije. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 20,9 milijuna kuna kojim je omogućeno da bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postane dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej BLUEMED Centar za promicanje znanja.

image

Vjeran Stilinović, predstavnica Dubrovačko-neretvanske županije ispred projekta BLUEMED

Tomislav Kristo/Cropix

Pobjednik u kategoriji najbolji projekt EU s doprinosom lokalnoj i regionalnoj zajednici je projekt Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U sklopu projekta Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj stavljen je naglasak na pristup zdravstvenim uslugama u udaljenim i depriviranim područjima te županije, a njegova vrijednost je 9,5 milijuna kuna.

image

Pobjednicki projekt Poboljšanje uvjeta pri pružanju primarne zdravstvene zaštite Vukovarsko-srijemske županije

Tomislav Kristo/Cropix

Za nagradu najbolji projekt EU s doprinosom prekograničnoj suradnji odabran je 'Key Q plus - Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Hrvatske i Italije Istarske županije. Cilj projekta KeyQ+ bio je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenih na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini.

image

Marija Pulic Drljača i Boris Miletić - doprinos prekograničnoj suradnji, pobjednik projekt Key Q+.

Tomislav Kristo/Cropix

Vrijednost te inicijative je 6,5 milijuna kuna.

U konkurenciji za nagradu najbolji projekt EU s doprinosom poduzetništvu pobjednik je Renew Heat Karlovačke županije.

image

Marko Paliaga, Boris Miletić, Valter Glavičić

Tomislav Kristo/Cropix

Nakon što je prva u Hrvatskoj potaknula razvoj inovativnih modela ugovaranja prodaje topline iz biomase između javnog sektora i privatnih poduzetnika, Karlovačka županija pokrenula je projekt Renew Heat vrijednosti pet milijuna kuna. Renew Heat je pobjednik i prema glasovima čitatelja Jutarnjeg lista.

Razmjena mišljenja o temama važnim za Europu

Komunikacijsku kampanju #zajednozaeu Europski parlament pokrenuo je kako bi građanke i građane potaknuo na neposrednu razmjenu mišljenja o temama važnim za Europu. Registracijom na istoimenoj platformi zajednoza.eu povezat ćete se s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, ali i postati dio aktivne zajednice građanki i građana, organizacija i udruženja iz cijele Europe.

Uz pomoć platforme možete organizirati događanja, promovirati svoje ideje za bolju Europu i vlastite aktivnosti od značaja za lokalnu zajednicu. Na platformi možete saznati i kako se uključiti u inicijative ostalih sudionika ove paneuropske kampanje diljem Hrvatske i Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:42