VELIKO PREUZIMANJE

Prodan je Sunčani Hvar! Kupac je jedan od najbogatijih Arapa, investitor u Beograd na vodi

U Dalmaciji nastaje jedna vrlo ozbiljna i moćna turistička tvrtka

Plaža ispred hotela Amfora

 Vojko Basic/Cropix

Prema svemu sudeći Sunčani Hvar je prodat kompaniji Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, iza koje stoji Muhamed Alabar. Dobro upućeni izvori iz financijskih krugova tvrde kako je Radovan Vitek vlasnik CPI Property Group, izabrao Muhameda Alabara i kao kupac, iako je ozbiljnog interesa za preuzimanje pokazao moćni američki fond Blackstonea, koji je napravio due diligence Sunčanog Hvara i postupao školski kao ozbiljan i odgovoran preuzimatelj.

Stvar je poodmakla posljednjih tjedana a situacija je postala slična već viđenoj situaciji njegovog preuzimanja Bluesun Hotels&Resorts, odnosno tvrtke Sunce Hoteli. Naime, mediji su već bili objavili da je Sunce Hotele preuzeo američkim fondom KSL, i bili ga već bili proglasili novim vlasnikom Sunce hotela da bi to na koncu postao Alabar. Zato i ovaj put unatoč činjenici da su koliko je poznato već pripremljene transakcije treba biti oprezan jer se uvijek može stvar iskomplicirati. Nije nikada gotovo dok nije gotovo a to znači dok transakcija ne bude dovršena.

Cijena koja je postignuta nije u ovom trenutku poznata ali je očito veća od one koju je nudio Blackstone. Uglavnom, čeka se objava na Frankfurtskoj burzi na kojoj je izlistana CPI Property Group, vlasnik Sunčanog Hvara. Uglavnom, ako se sve realizira onda u Srednjoj Dalmaciji nastaje jedna vrlo ozbiljna i moćna turistička tvrtka.

Alabar je, naime, poznat i kao investitor u Beograd na vodi, a u Zagrebu je iskazao interes za razvoj projekta zagrebačkog Manhattana. Među zgradama koje je izgradio je i poznati toranj Burj Khalifa u Dubaiju. Ovo je druga investicija u hrvatski turizam nakon što su preuzeli od Jake Andabaka Bluesun Hotels&Resorts, odnosno njegovu tvrtku Sunce Hoteli koja upravlja hotelima u Brelima, Tučepima, Bolu na Braču te hotelom Alan u Starigrad Paklenici. Naime Sunce hotele, u tadašnjem vlasništvu obitelji Jake Andabaka, tvrtka Eagle Hills Real Estate preuzela je prije dvije godine. Najprije je preuzela 4,1 milijun dionica koje predstavljaju 69.7 posto temeljnog kapitala Sunce hotela. Cijena transakcije bila je nešto veća od 101 milijun eura. Presudna je kazao nam je tada Jako Andabak bila činjenica da je Eagle Hills Real Estate pružio jamstvo da će ostati desetke godina i da će razviti sve hotele na razinu četiri i pet zvjezdica te da će zadržati zaposlenike a i da je zadovoljan menadžmentom. Eagle Hills Real Estate se bavi ulaganjem u nekretnine i razvojem nekretnina s fokusom na tržišta Europe, Bliskog istoka i Afrike, a na čelu joj je Mohamed Ali Rashed Alabbar koji trenutno na području UAE, Egipta, Srbije i drugih destinacija upravlja razvojem objekata mješovite upotrebe u vrijednosti 50 milijardi eura. Tvrtka je namjeravala graditi zagrebački Manhattan, a u poznata je i kao tvrtka koja je razvila projekt Beograd na vodi.

Prodaja Sunčanog Hvara, rezultat je sređivanja bilance krovne kompanije CPI Property Groupe, a nije kako se špekuliralo posljedica nastavka restrukturiranja. Interes brojnih kupaca za Sunčani Hvar postojao je, tako da su mnogi od njih iskazali i namjeru za preuzimanje Sunčanog Hvara, inače, najveće turističke tvrtke u Splitsko dalmatinskoj županiji. Osim Eagle Hillsa vrlo blizu realizacije bila je zbog ozbiljnog interesa američkog Blackstonea, inače najvećeg private equity fonda u svijetu. CPI Property Group vlasnik Sunčanog Hvara, je nakon niza preuzimanja uključujući i preuzimanje direktnog konkurenta austrijskog Immofinanze, koje je bilo vrijedno oko devet milijardi eura, morat će srediti bilancu i svesti dug na poželjnu razinu ispod 40 posto. Sređivanje bilance podrazumijeva i prodaju dijela portfelja a predmet prodaje je i Sunčani Hvar. Međutim, prodaja Sunčanog Hvara nije niti približno dovoljna jer hvarska hotelska kuća koja ima 10 hotela i kamp, ima mali udjel u Vitekovoj imovini. Ima udjel ispod jedan posto, u ukupnom portfelju CPI Property Group. Dakle, CPI Property Group čije je središte u Luxemburgu u vlasništvu je češkog poduzetnika s Forbesove liste Radovana Viteka trebao bi prodati imovinu u vrijednosti većoj od dvije milijarde eura, što je oko 10 posto portfelja. Te imovine se trebao riješiti u narednih godinu dana. Barem tako je izjavio inozemnim poslovnim medijima financijski direktor David Greenbaum.

image

Sunčani Hvar

Sunčani Hvar je vodeća hotelijerska kuća u Splitsko-dalmatinskoj županiji s dugogodišnjom tradicijom poslovanja. U portfelju kompanije se nalazi široki spektar ponude,hoteli od 3 do 5 zvjezdica, kamp, te beach klubovi. U smještajnim kapacitetima ukupno može dnevno primiti više od 2 000 gostiju.

Sunčani Hvar je i najveći poslodavac na otoku Hvaru koji u sezoni zapošljava preko 700 stalnih i sezonskih radnika. „Razvoj ljudskih potencijala je oduvijek bio nedjeljiv dio strategijskog plana Sunčanog Hvara. Kontinuirano ulaganje u ljudske resurse osigurava stalne sezonske poslove, te otvara mogućnosti stalnog zaposlenja i izgradnje karijere u turizmu, dok se selekcija i regrutacija radnika provodi u sklopu cjelogodišnjeg programa s ciljem pronalaženja i zapošljavanja kvalitetnog i stručnog kadra“, kazala nam je počtkom ljeta Gordana Tomičić, predsjednica uprave Sunčanog Hvara .

Prekretnica u poslovanju Sunčanog Hvara svakako je 2014. godina kada je tvrtku preuzela CPI Grupa, Radovana Viteka, jedna od vodećih nekretninsko-hotelijerskih tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi. Nakon preuzimanja najprije je ovoj hotelskoj kući stabilizirano poslovanje jer je bila u vrlo teškoj situaciji a potom je krenuo veliki investicijski ciklus. CPI grupa posluje u većini europskih zemalja s ukupnom vrijednosti imovine od preko 23 milijarde eura. Sjedište kompanije je u Luxemburgu s izlistanim dionicama na Frankfurtskoj burzi. Također radi se o kompaniji koja je već duži niz godina lider u ESG politikama.

Investicijski ciklus je započet obnovom hotela Pharos 2016 godine. U proteklih nekoliko godina Sunčani Hvar je prošao kroz značajan investicijski ciklus i ulaganje u razvoj portfelja vrijedno preko 40 milijuna eura, te je potvrdio poziciju vodećeg brownfield investitora na otoku Hvaru. Cilj investiranja svakako je jačanje tržišnog pozicioniranja portfelja Sunčanog Hvara prema premium odnosno luksuznom segmentu. Investicijama i ulaganjima značajno je podignuta razinu cjelokupne ponude Sunčanog Hvara. Što se tiče općenito turizma na ovom području Sunčani Hvar između ostalog je značajan i zbog otvaranja prvog hotela s pet zvjezdica na otoku Hvaru, hotela Palace Elisabeth, prvog millennials hotela, Pharos, otvaranja prvog održivog hotela na Hvaru, Beach Bay Hvar, rekonstrukcije i repozicioniranje hotela Riva Marina, kompletna obnova Beach Club Hvara, te ostalih investicija. Kroz navedene investicije Sunčani Hvar se pozicionirao kao jedan od vodećih hotelskih brendova na Jadranu.

Sunčani Hvar u ovom trenutku razvija niz velikih investicijskih projekata, te planira nastavak ulaganja u nišu luksuznog turizma koji će dodatno podići razinu portfelja Sunčanog Hvara. Između ostalog razvija se projekt kompletne obnovu hotela Delfin, čime se zaokružuje obnova elitnog hotelskog portfelja u samom centru Hvara. U investicijskim planovima Sunčanog Hvara je i rekonstrukcija najvećeg hotela iz portfelja Sunčanog Hvara hotela Amfore, koji je najprepoznatljiviji brand Sunčanog Hvara. Radi se i na projektu luksuznih vila lociranih na obroncima Hvara s jedinstvenim pogledom na Paklinske otoke.

Sunčani Hvar je prva grupacija u Hrvatskoj koja se pridružila UNESCO-vom Sustainable Travel Pledge, odnosno UNESCO-vom programu održivog turizma. Ovaj program, potaknut od strane UNESCO-a, prvi je takve vrste napravljen s ciljem promoviranja održivog turizma i očuvanja baštine na globalnoj razini.

U Sunčanom Hvaru rade i na projektima obnovljivih izvora energije te podizanju energetske učinkovitosti. Hoteli Sunčani Hvar prva su hotelska kuća u Hrvatskoj koja je na svim svojim hotelima i zgradama postavila solarne elektrane kako bi se smanjilo onečišćenje i troškovi operativnog poslovanja hotela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:06