Simbol prošlosti

Prodaje se nekadašnji ponos Beograda u kojeg će novi vlasnik morati uložiti 40 mil. €

Naime, zbog ove zgrade Beograd trpi godišnje gubitke od preko 6 milijuna eura i to samo na porez na imovinu

Nekadašnji ponos Beograda, kongresna dvorana Sava centar, konačno ide u prodaju. Naime, kako piše beogradska Politika, a potvrđeno je iz gradskog poglavarstva srbijanskog glavnog grada, nudi se 49 posto Sava centra (51 bi ostalo u vlasništvu grada), za nekih cirka 100 milijuna eura, a samo za rekonstrukciju će biti potrebno uložiti najmanje 40 milijuna eura (najbolji ponuđač Delta, kontroverznog srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića, tvrdi da je za rekonstrukciju potrebno uložiti najmanje 55 milijuna eura). Naime, Beograd trpi godišnje gubitke od preko 6 milijuna eura i to samo na porez na imovinu. No, grad želi da ta dvorana i dalje služi kongresnoj svrsi, ali da bi zasjala novim sjajem potrebno je obnoviti cijelu komunalnu infrastrukturu (kanalizaciju, grijanje, hlađenje, elektriku) te obnoviti fasadu i unutrašnjost. Ispada da sve treba mijenjati, osim samog "okvira" dvorane.

Sava centra je simbol ne samo Beograda, nego i bivše Jugoslavije, kao vrhunska, tada svjetski projektirana multifunkcionalna dvorana, konkurencija zagrebačkoj dvorani Lisinski te ljubljanskom Cankarjevom domu. Sava centra dugo je bio beogradska "legitimacija", a danas je tek dvorana na kraju grada, koja ište drastičnu obnovu. Sava centra otvorio je Josip Broz Tito (što samo po sebi pokazuje značaj koji jer tada pridavan novom arhitektonskom ostvarenju) 15. svibnja 1977. godine, kada se tamo otvorilo zasjedanje MMF-a (zato nije izgrađena pokretna pozornica), a u njoj je 1977. održan i XI. kongres SK Jugoslavije, kao i onaj nesretni nikada završeni XIV. kongres koji je označio početak definitivnog raspada i raskola Jugoslavije. Dvorana, rađena prema projektu beogradskog arhitekta Stojana Maksimovića, bila je pripremljena za taj veliki događaj, da bi zapravo Sava centar u punom "profilu" bio dovršen tek 1979. godine, a u sklopu je i luksuzni hotel Crowne Plaza, čiji je vlasnik Miroslav Mišković.

Inače, u Sava centru održavane su projekcije filmskog festivala FEST, održan je 9. summit zemalja nesvrstanog pokreta, generalna skupština UNESCO-a i Interpola. Osim toga, Sava centra poslužio je i kao koncertna dvorana u kojoj su nastupali od Luciana Pavarottija preko B. B. Kinga do Parnog valjka i Lepe Brene.

Sava centra prostire se na 100 tisuća kvadrata, od čega je 69.300 kvadrata "korisnog prostora", ima 15 konferencijskih dvorana, izložbeni prostor te 3672 sjedećih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:58