REAGIRANJE

‘Prodaja Sberbanka u regiji ne utječe na vlasništvo Sberbank Rusija u Fortenova grupi‘

Sberbank Rusija i dalje je najveći pojedinačni dioničar Fortenova grupe, naglašava se u priopćenju
 Boris Kovacev/Cropix

Povodom danas objavljene informacije o prodaji banaka-podružnica Sberbank Europe AG u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj društvima AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d., Kranj i Agri Europe Cyprus Limit, iz Fortenova grupe d.d odlučili su se oglasiti priopćenjem.

'Kao odgovor na pristigle upite obavještavamo kako navedena prodaja ni na koji način ne utječe na vlasništvo Sberbank Rusija u Fortenova grupi. Sberbank Rusija i dalje je najveći pojedinačni dioničar Fortenova grupe', naglašava se u priopćenju.

Ćorić: Prodaja Sberbank Hrvatske neće izazvati promjene u vlasništvu Fortenove

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u četvrtak da neće doći do nikakve promjene u vlasničkoj strukturi Fortenova grupe nakon što je Sberbank Europe prodala dio svojih podružnica u CEE regiji, pa tako i hrvatsku, beogradskoj AIK banci, slovenskoj Gorenjskoj banci i Agri Europe Cyprus Limitedu.

"Kupoprodaja na bankovnom tržištu pod ingerencijom je odnosno regulatornim okvirom Hrvatske narodne banke. Koliko shvaćam, riječ je o jednoj od podružnica Sberbanke u ovom dijelu Europe", odgovorio je Ćorić na upit novinara nakon sjednice Vlade kako komentira tu transakciju.

Na pitanje hoće li doći do promjene vlasničke strukture u Fortenova grupi, u kojoj ruska Sberbanka ima gotovo 40 posto vlasničkog udjela, odgovorio je da neće doći ni do kakvih poremećaja u njezinoj vlasničkoj strukturi. "Po tom pitanju ne očekujemo nikakve promjene", izjavio je kratko Ćorić.

Ranije danas i Fortenova grupa je objavila da prodaja podružnica Sberbanke u regiji ne utječe na vlasništvo Sberbank Rusija u Fortenova grupi. "Navedena prodaja ni na koji način ne utječe na vlasništvo Sberbank Rusija u Fortenova grupi. Sberbank Rusija i dalje je najveći pojedinačni dioničar Fortenova grupe", objavili su iz Fortenova grupe.

Iz Sberbank Europa u srijedu su izvijestili o prodaji svojih podružnica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji beogradskoj AIK banci, slovenskoj Gorenjskoj banci i Agri Europe Cyprus Limitedu.

Kako navode iz Sberbank Europe, odluku o smanjenju svoje geografske prisutnosti u središnjoj i istočnoj Europi donijeli su kako bi se usredotočili na svoja ključna tržišta i ispitali nove poslovne modele.

Zaključenje transakcije podliježe odobrenjima nacionalnih i međunarodnih regulatora, kao i nacionalnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, što se očekuje u 2022. godini, navode još iz te banke.

Iz ruske banke najavili su još ljetos da se namjeravaju za godinu-dvije povući s europskog tržišta, a također namjeravaju u dvije godine prodati i većinski udjel u Fortenovi, u sklopu koje posluje i slovenski Mercator.

Ta ruska banka je, naime, bila najveći kreditor bivšega Agrokora, a poslije postizanja nagodbe Agrokorovoh vjerovnika u postupku izvanredne uprave preuzela je kontrolu nad gotovo 40 posto aktive Fortenova grupe TopCo, podružnice Fortenova grupe koja je preuzela poslovanje Agrokora.

Inače, Sberbank je u Hrvatskoj prisutan od 2012. godine, nakon što je Sberbank Europe kupio Volksbank International, u koji je spadala i Volksbank Hrvatska. Banka ima 31 poslovnicu i na domaćem tržištu je osma po udjelu u ukupnoj aktivi na hrvatskom bankarskom tržištu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2023 08:00