Zahladili odnose

Problemi oko strateškog partnerstva: Debeljak i Vlada u sukobu, Uljanik korak do stečaja

Ministar Horvat: Do kraja tjedna čekamo Brodosplitovo jamstvo da će sa 300 milijuna kuna pratiti restrukturiranje
Tomislav Debeljak
 Duje Klarić / Hanza Media

Iako je sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci Ljiljana Ugrin na ročištu u utorak drugi put na 20 dana odgodila odluku o stečaju riječkog brodogradilišta 3. maj, ta tvrtka i cijela Uljanik Grupa nikad nije bila bliže stečaju.

Naime, baš taj dan došlo je do javnog zahlađenja odnosa između Vlade, odnosno ministra gospodarstva Darka Horvata, i Brodosplita, odnosno njegova vlasnika Tomislava Debeljaka. Najprije je Horvat prijepodne ustvrdio kako je Ministarstvo “u razgovorima s naručiteljem, kupcima brodova i gospodinom Debeljakom i siguran sam da ćemo u nekoliko dana donijeti relevantnu odluku, a kakva će ona biti, to ćemo tek vidjeti”.

Garancije

“Dozvolite da u nekoliko sljedećih dana predložimo plan, dobijemo jamstva strateškog partnera, odnosno ne jamstva nego verifikaciju da je on u ovom trenutku i kreditno i financijski sposoban pratiti restrukturiranje. U ovom trenutku ključno je ima li strateški partner mogućnost i pitanje je potpuno isto kakvo smo postavljali bivšem strateškom partneru, Kermas energiji Danka Končara. Ako je taj verifikator jasan, onda će biti dobrih vijesti, ako nije, bojim se da onda spasa jednostavno biti neće”, istaknuo je rezolutno Horvat, dodajući kako je Vlada “odluku pred strateškog partnera stavila prije nekoliko dana, a ovaj tjedan je dovoljan rok da bi se jasno odredilo želi li ili može, nakon toga slijedi reakcija države”.

Nakon toga se službenim priopćenjem oglasio i Brodosplit s “obzirom na brojna novinarska pitanja koja su nam nakon istupa ministra Darka Horvata upućena”. “Odgovori na sva, pa i danas postavljena pitanja nalaze se u našoj ponudi, koja je, da podsjetimo, i prihvaćena, zato što sadrži potrebne garancije za sve što smo ponudili.

Osim onoga što smo ponudili, izrazili smo spremnost da uz odgovarajuće kolaterale, u prijelaznom razdoblju do odobrenja programa restrukturiranja, osiguramo dio sredstava potrebnih za dovršetak gradnje nedovršenih brodova, čime bismo rasteretili dio državne obaveze. I ne samo to, mi smo u Bruxellesu našim profesionalnim pristupom otvorili sva vrata pozitivnom restrukturiranju i isplati neisplaćenih radničkih plaća. Sve to dobrovoljno, volonterski, samo kako bismo pomogli radnicima, hrvatskoj brodogradnji i državi. Naša ponuda, u kojoj se nalaze svi ti odgovori, još je uvijek na snazi, iako je njen rok valjanosti pri kraju - a kao što smo u njoj i naveli, nakon što ostali dionici odrade ono što je neophodno, mi smo spremni istog trenutka pokrenuti i napraviti sve ono što smo ponudili”, stoji u priopćenju Brodosplita.

Ovakvi javno izrečeni stavovi Brodosplita i Ministarstva gospodarstva govore kako se radi o posljednjem “natezanju konopaca” između njih i sada je samo pitanje hoće li konop puknuti i Uljanik grupa tako otići u stečaj ili će netko popustiti. Trenutačno je situacija takva da Brodosplit pristaje sudjelovati u privremenom financiranju putem kreditiranja dovršetka gradnje brodova, uz uvjet da za to dobije brodove kao kolateral za taj zajam.

Potraživanja

Ministarstvo gospodarstva, pak, traži i da Brodosplit dodatno sudjeluje u isplati plaća i deblokade računa tvrtki unutar Uljanika. Pritom bi, prema Vladi, i Brodosplit i država trebali sudjelovati s po 300 milijuna kuna u privremenom financiranju. Dogovor, kao što vidimo, ne postoji, a obje strane navode kako je kraj ovog tjedna posljednji rok za dogovor.

Blokada računa 3. maja se smanjila sa 107 na 87 milijuna kuna, s tim da radnici potražuju 11,9 milijuna kuna za plaće, dobavljači oko 46 milijuna kuna, država oko 21 milijun, a među većim vjerovnicima je HEP, koji potražuje oko sedam milijuna kuna.

Plenković: Odluka o Uljaniku bit će racionalna i odgovorna

Vlada će u slučaju Uljanika donijeti odluku koja će biti racionalna, odgovorna prema zaposlenicima i brodogradnji, ali i poreznim obveznicima, odluku u skladu sa smjernicama za državne potpore brodogradnji na europskoj razini i realnim dogovorima sa strateškim partnerom i Upravom, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.

"Donijet ćemo odluku koja će biti racionalna, odgovorna prema brodogradnji, prema zaposlenicima, odgovorna prema tradiciji koju Hrvatska ima u industrijskom pogledu prema brodogradnji, ali odgovorna i prema poreznim obveznicima i u skladu s onim što je realno, u skladu sa smjernicama koje postoje za državne potpore u domeni brodogradnje na europskoj razini, i realnim dogovorima sa strateškim partnerom i Upravom", rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara na marginama susreta s veleposlanicima zemalja članica EU-a u povodu rumunjskog predsjedanja Vijećem EU.

Upitan je li donesena odluka o Uljaniku, premijer je odgovorio da se vode ozbiljni razgovori između Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija, a prošli su tjedna održane i konzultacije s Europskom komisijom.

Istaknuo je i kako se radi na tome da se iznađe rješenje za brodove koji se trenutno grade i smanji izloženost države kroz državna jamstva.

Premijer je podsjetio da je Vlada imala financijske snage u prosincu prošle i siječnju ove godine isplatiti 2,8 milijardi kuna državnih jamstava za Uljanik. "Izračunajte si malo koliko godišnjih proračuna pojedinih ministarstava mogu stati u taj iznos, a da se nije osjetilo nigdje. Govorimo o tome kao da smo platili telefonski račun, otprilike. To vam govori da smo konsolidirani i zato će svi naredni koraci koji se tiče brodogradnje uopće i Uljanika biti oprezno poduzimani od strane Vlade. Moramo doći u situaciju da ne možemo starim receptima rješavati bolesti koje su kronične", poručio je premijer Plenković (Hina).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:29