Počela sezona

Problemi domaćih uzgajivača jagoda: Nema radnika, nude 300-350 kuna po danu berbe

Prema podacima iz analize, Hrvatska je u 2019. izvezla tek sedam tona jagoda, uvezla gotovo 2.000 tona
Ilustracija, berba jagoda
 Tom Dubravec / CROPIX
Prema podacima iz analize, Hrvatska je u 2019. izvezla tek sedam tona jagoda, uvezla gotovo 2.000 tona

Iako je proizvodnja jagoda u Hrvatskoj u zadnjem desetljeću povećana, još uvijek nije dostatna za potrebe domaćih potrošača, kaže se u analizi konzultantske tvrtke Smarter, u kojoj se navodi i kako je potrošnja jagoda niska, nešto iznad dva kilograma po stanovniku.

Smarter procjenuje da domaća proizvodnja podmiruje oko 70 posto potreba za jagodama.

Sezona jagoda u Hrvatskoj traje od 25. travnja do 15. lipnja.

Iz Smartera ističu kako je hrvatska proizvodnja jagoda ovih dana suočena s dva velika problema - prvi je taj što berba kasni zbog niskih jutarnjih temperatura tijekom travnja, što usporava sazrijevanje jagoda, dok je drugi problem radna snaga.

Napominju kako tradicionalni berači iz susjedne BiH nisu u mogućnosti doći u berbu zbog mjere zabrane prelaska granice, zbog čega ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. studeni 2025 01:17