Podijeljenja mišljenja

Privatnici najavili štrajk: 'Financiramo cijeli javni sektor, a porezno nas gulite'

Privatnici će bojkotirati sve uplate državnom i lokalnim proračunima te neće plaćati PDV, porez na dobit, doprinose za mirovinski i zdravstveni sustav kao ni režije
Ilustracija
 Boris Kovačev / Hanza Media

Sljedeći tjedan Udruženje zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora bojkotirat će sve uplate državnom i lokalnim proračunima te neće plaćati PDV, porez na dobit, doprinose za mirovinski i zdravstveni sustav kao ni režije. Riječ je o udruženju koje djeluje samo na društvenim mrežama, a “Prvi financijski štrajk privatnog sektora” održat će se 2. i 3. prosinca.

To udruženje koje trenutno postoji samo na Facebooku uskoro će, kako tvrdi Darko Zver, organizator štrajka, uskoro prerasti u Udrugu s ciljem stvaranja pritiska na Vladu kako bi se porezno rasteretio privatni sektor, koji je glavna lokomotiva državnih financija.

- Nije nam cilj stopirati isplatu mirovina ili plaće javnom sektoru. Želimo potaknuti Vladu da se napokon porezno rastereti hrvatski poduzetnik i zaposlenik u privatnom sektoru. Upravo je to sektor iz čijeg se rada financira kompletan javni sektor, odnosno i obrazovanje i zdravstvo i policija i vojska, a kojeg se nesmiljeno porezno guli i društveno gazi zadnjih trideset godina - naglasio je Zver, čakovečki poduzetnik i vlasnik tvrtke Multipro d.o.o. koja se bavi veleprodajom osobnih zaštitnih sredstava.

Prije samog održavanja štrajka privatnika Glas Istre među pulskim je poduzetnicima proveo anketu koja je, kako navode, pokazala da su mišljenja o toj akciji podijeljena. Neki su poduzetnici, naime, izuzetno protiv štrajka, drugi nisu ni čuli da će do njega doći, dok će jedan dio ispitanika podržati prvi štrajk privatnog sektora.

- Prvi put čujem da se privatnike poziva na obustavu plaćanja i iskreno ne znam kako inicijatori to misle koordinirati i kako bi se to konkretno štrajkalo? Činjenica je da smo mi privatnici prvi na udaru i kao da živimo u nekom paralelnom svijetu, točnije kao država u državi. Mi punimo proračun, a ova nas država destimulira i stalno kažnjava – mišljenje je jednog pulskog poduzetnika koji je htio ostati anoniman.

- Čula sam za inicijativu, ali zasad ne bih ništa komentirala jer nemam vremena. Moram raditi. Vidjet ću još hoću li se priključiti tom štrajku - kazala je poduzetnica iz Pule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 11:33