Zimmer frei

Privatni iznajmljivači godinama čekali kredite, a dosad odobren samo 21

U dosad odobrenom kreditiranju, Ministarstvo turizma sudjeluje sa sve zajedno 76 tisuća kuna subvencije
Ilustracija
 Goran Sebelic

Čekalo se na te poticaje godinama, a sad kad su napokon stigli ispada da, s obzirom na interes, možda i nije bila tolika “preša”.

Riječ je o kreditnoj liniji za privatne iznajmljivače koju je Ministarstvo turizma osmislilo u suradnji s HBOR-om, i to nakon što je vlasnicima zimmer freia, onima koji su registrirani prije rujna 2007. godine, naredilo da se u roku od četiri godine moraju rekategorizirati - ili ostaju bez zvjezdica.

Najave banaka

Prema podacima koje su nam poslali iz Ministarstva turizma, u malo malo manje od dva mjeseca odobren je 21 turistički kredit, trenutačno ih je, prema statistici banaka, još 30 u postupku odobrenja, a Ministarstvo bilježi još 40-ak interesenata za koje vjeruju da će također staviti zahtjev u proceduru.

U dosad odobrenom kreditiranju, Ministarstvo turizma sudjeluje sa sve zajedno 76 tisuća kuna subvencije s obzirom na to da je određeno da će Ministarstvo turizma djelomično subvencionirati kamatnu stopu. No sudeći prema najavama banaka još na predstavljanju kreditne linije, za ovu je godinu preostalo još prilično novca predviđenog za iznajmljivače.

“Zasad su brojke male, no očekujemo puno veći broj prijava u jesenskom terminu, nakon završetka ove turističke sezone”, razmišljaju u Ministarstvu turizma.

U Hrvatskoj poštanskoj banci, koja s Podravskom bankom zasad jedina sudjeluje u ovoj vrsti kreditiranja, rekli su kako postoji interes iznajmljivača, najviše iz Dalmacije i kontinentalne Hrvatske, ali i s riječkog područja.

“Prosječni traženi iznos kredita je oko 120 tisuća kuna, a uz valutnu klauzulu u eurima on iznosi 22 tisuće eura”, rekli su iz HPB-a, uz napomenu da se krediti, u trenutku u kojem je dostupna cjelovita dokumentacija, rješavaju u nekoliko dana.

Glavni razlog zašto je osmišljena ova kreditna linija jest da bi se napokon ujednačili standardi opremljenosti privatnih soba i apartmana, za što je privatnim iznajmljivačima dan rok od četiri godine.

S obzirom na to da su se kroz povijest izmijenili različiti pravilnici kojima su određivani standardi opremljenosti soba i apartmana, danas je posve uobičajeno da na tržištu istovremeno postoje iznajmljivači s tri zvjezdice koji imaju te oni koji u svojim kapacitetima nemaju klima-uređaje, no do 2023. godine svi će morati poslovati po istim kriterijima.

Kako bi im se to maksimalno olakšalo, Ministarstvo i HBOR ponudilo im je kredite sa subvencioniranom kamatnom stopom od dva posto za kunske, odnosno 2,7 posto za kredite u eurima.

Kako su najavili iz HPB-a, oni su za ovu godinu pripremili 9 milijuna kuna za kunske te 2,8 milijuna za kredite u eurima, a Podravska banka ima osigurano dva milijuna kuna i dva milijuna eura, ovisno o valutnoj klauzuli na koju se iznajmljivač odluči.

Izmjene poreznih pravila

Kako je za Jutarnji list prokomentirala predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac Kalcina, valja očekivati da će se veći broj iznajmljivača na obnovu svojih smještaja ipak odlučiti na jesen.

- Kreditna linija je predstavljena relativno kasno, u trenutku kad je većina iznajmljivača već počela pripreme za sezonu. Osim toga, poslovanje nam je sve teže pa je sve teže odlučiti se i za kredit. Isporučitelji raznih vrsta usluga sve nas češće tretiraju kao poslovne subjekte, a kad se u obzir potom uzmu i posljednje izmjene poreznih pravila koje ne idu na ruku iznajmljivačima, poslovanje nam je sve neizvjesnije - tvrdi Martina Nimac Kalcina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:55