Novi poticaji

Pripremljen natječaj: Navala na poticaje za električna vozila kreće 3. travnja u 9 sati

Za kupnju eko vozila građani će i ove godine moći dobiti najviše 80 tisuća kuna
 Branimir Hitrec/Željko Puhovski, Elvir Tabaković / HANZA MEDIA

Od srijede, 3. travnja, građani će se moći prijavljivati za novi krug državnih poticaja za kupnju električnih automobila, najavljeno je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ovogodišnji proračun Fonda za poticanje kupnje električnih vozila iznosi 17 milijuna kuna, pet milijuna kuna više nego u 2018.

- S obzirom na veliki interes i dobre financijske rezultate Fonda, dostupan budžet smo povećali, no visina poticaja je ostala nepromijenjena. Za kupnju eko vozila građani će moći dobiti najviše 40 posto iznosa sredstava, odnosno do 80 tisuća kuna za električne automobile, najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Sukladno najavi o zadržavanju postojeće visine poticaja, poticaj za kupnju plug-in hibrida automobila bit će najviše 40 tisuća kuna, za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju maksimalnih 20 tisuća kuna, a za električne bicikle do pet tisuća kuna. Sufinanciraju se samo nova motorna vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u zemlju nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bilo korišteno.

Osnovne informacije o uvjetima natječaja za podjelu poticaja, načinu prijavljivanja i proceduri odobravanja i primanja potpora dostupne su na internetskim stranicama Fonda, a formalni poziv na primanje zahtjeva biti će objavljen u Narodnim novinama 3. travnja. Zahtjevi će se razmatrati redoslijedom njihova zaprimanja u Fondu.

U prošlogodišnjem natječaju Fond je odobrio poticaje za kupnju 400 automobila, skutera i bicikala, potrošivši sav raspoloživi budžet. U ovogodišnjem natječaju, osim povećanog budžeta, produljen je i rok u kojem se mora realizirati poticaj, odnosno kupnja vozila, na godinu dana.

- Produžetkom roka za iskorištenje odobrenih sredstava, koji je prošle godine bio šest mjeseci, išlo se na ruku korisnicima jer se u praksi, s obzirom na rokove isporuke, taj period u nekim slučajevima pokazao kratkim. Svi koji dostave potpunu dokumentaciju u okvirima raspoloživog budžeta od 17 milijuna kuna dobit će ugovor o sufinanciranju kupnje električnog vozila koji moraju realizirati u roku od godinu dana, najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Prošlogodišnji budžet Fonda za podjelu poticaja za električna vozila razgrabljen je u svega nekoliko sati, stoga je od važnosti podatak da će važeće prijave, odnosno zahtjevi za ovogodišnje poticaje biti oni koji u Fond stignu 3. travnja od devet sati ujutro pa nadalje. Zahtjevi koji u Fond stignu prije tog datuma i satnice neće biti razmatrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:18