LAKŠA PROCEDURA

Pripreme za sezonu se zahuktavaju: MUP i poslodavci dogovorili brže izdavanje dozvola za strance povratnike

Kroz aplikaciju će se moći provjeriti je li zahtjev obrađen, kad je izdana radna dozvola i ostale informacije.

Ilustracija

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Za sljedeću sezonu značajno je olakšana procedura za zaposlenike u turizmu iz trećih zemalja koji se vraćaju na rad u Hrvatsku u turističkoj sezoni, poručili su iz Hrvatske udruge turizma. Vele da se to dogodilo zahvaljujući dijalogu i suradnji poslodavaca u turizmu, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ujedno, pokrenute su aktivnosti za nadogradnju aplikacije HZZ-a na način da se kroz aplikaciju omogući provjera statusa postupka kod odobravanja uvoza radnika iz trećih zemalja – je li zahtjev obrađen, kad je izdana radna dozvola i ostale informacije.

”Ovaj način suradnje i komunikacije između javnog i privatnog sektora pokazao je odlične rezultate te može biti ogledni primjer efikasne i kvalitetne komunikacije koja rezultira rješenjima koja s jedne strane rasterećuju djelatnike MUP-a, a s druge strane osiguravaju kvalitetan odgovor za probleme na tržištu rada”, istaknuo je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović.

”Ovakav dijalog između MUP-a i poslodavaca je odličan primjer kvalitetne i efikasne suradnje koja vrlo konkretno pomaže poslodavcima i radnicima. U kratkom roku smo olakšali kontinuirano zapošljavanje stranih radnika koji su se ranijih godina dokazali kao kvalitetni. Ovim promjenama će se poslodavcima olakšati priprema za turističku sezonu”, istaknula je glavna direktorica HUP-a, Irena Weber.

”Zahvaljujemo MUP-u na suradnji koju smo ove godine, kao i prošle, počeli na vrijeme kako bismo spremni dočekali iduću turističku sezonu. Poslodavci su iznijeli svoje probleme i prijedloge, a MUP je u najkraćem roku napravio kvalitetne iskorake. Dogovorili smo da ćemo nastaviti sa suradnjom kako bismo dodatno unaprijeđivali cjelokupan sustav”, poručio je direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:34