STIŽE NOVO DOBA

Pripremaju se za zakon koji će vrijediti od 2025.: Croatia Airlines obavio prve letove s novom vrstom goriva

Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva

Croatia Airlines/Ilustrativna fotografija

 Tonci Plazibat/Cropix

Croatia Airlines u petak je prvi put obavio letove s uporabom održivoga zrakoplovnog goriva (SAF - Sustainable Aviation Fuel), čime se priprema za provedbu zakonske regulative koja će vrijediti od 2025. godine, izvijestio je domaći avioprijevoznik.

Croatia Airlines je na odabranim letovima po prvi put koristio održivo zrakoplovno gorivo u kojem je sadržaj SAF komponente 30 do 40 posto.

SAF gorivo se proizvodi iz sirovina koje zadovoljavaju kriterije održivosti te se miješa s fosilnim JET gorivom.

Croatia Airlines koristi ga u zrakoplovima Airbus 319 i Dash 8-Q400 koji su planirani za današnje letove iz Zagreba u Amsterdam, Bruxelles, Kopenhagen, London Heathrow i Zürich, te domaće letove Zagreb - Split, Zagreb - Dubrovnik - Zagreb i Zagreb - Pula - Zadar.

Održivo aviogorivo za te letove osigurala je Ina putem svog dobavljača. Time je, kako se navodi, potvrdila spremnost za zakonsku obvezu prema kojoj od početka 2025. godine dobavljači u Europskoj uniji moraju trošiti dva posto goriva iz obnovljivih izvora, u svrhu dekarbonizacije zračnog prometa.

Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.

Croatia Airlines ističe da primjena SAF goriva ne traži nikakve izmjene unutar spremnika zrakoplova te se može koristiti u svim zrakoplovima Croatia Airlinesa, čime je primjena ovog goriva jednostavna i osigurava čišći i kvalitetniji zrak.

Dodaje da se upotrebom te vrste goriva emisija stakleničkih plinova u prosjeku životnog ciklusa goriva smanjuje za 60 do 80 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:40