OČEKUJE I RAST BDP-A

Primorac: Fiskalizirani računi veći za 25 posto, prihodi od PDV-a za 15-ak posto

Ministar je izrazio uvjerenje da će Vladine mjere ‘blagotovorno‘ djelovati na naš BDP

Marko Primorac

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Ministar financija Marko Primorac izvijestio je u četvrtak u Hrvatskom saboru kako je od početka godine promet po fiskaliziranim računima veći za 25 posto, a prihodi od PDV-a za 15-ak posto.

„Što se tiče prihoda od PDV-a, država je od početka godine do danas uprihodovala oko 15 posto više u odnosu na prošlu godinu“, odgovorio je ministar na upit Marijana Pavličeka (HS) u raspravi o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje donose daljnje porezno rasterećenje i ublažavanje rasta cijena za građane i gospodarstvo.

Ministar je izrazio uvjerenje da će Vladine mjere, među kojima je i jesenski paket pomoći, ali i pristup eksternim izvorima financiranja,„blagotovorno“ djelovati na naš BDP.

Ministar: Očekujem i dalje rast BDP-a

„Očekujem i dalje rast BDP-a, prema kraju godine određeno usporavanje, no ne toliko značajno da nas drastično poljulja“, rekao je Branku Bačiću (HDZ) kojeg je zanimalo kako će novi paket pomoći, uz raniju pomoć gospodarstvenicima zbog covida, utjecati na projicirani rast BDP-a od preko tri posto.

Učinke tih mjera, kaže ministar, već se moglo vidjeti proteklih mjeseci kada su podaci pokazali rast BDP-a u drugom kvartalu od 7, 7 posto.

I dok HDZ-ovi zastupnici hvale prijedlog da se sniženom stopom PDV-a od 5 posto oporezuje isporuka grijanja iz toplinskih stanica, te isporuka ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, a da se PDV-om po stopi od nula posto oporezuje isporuka i ugradnja solarnih ploča na privatne stambene objekte, te javne i druge zgrade, Most pita zašto Vlada ne snizi PDV i na električnu energiju na pet posto.

„To je jedino mjesto gdje se može kontrolirati snižena cijena, budući da je HEP u državnom vlasništvu“, rekao je Nikola Grmoja.

„Da smo snizili PDV, smanjili bi subvenciju koju daje HEP, svejedno je, jer to je tvrtka u javnom sektoru“, tumači Primorac.

Napominje da će HEP zbog subvencija ostvariti značajne gubitke, ali i ističe da ga Vlada neće ostaviti da sam nosi gubitke u duljem razdoblju.

Bulj: Dalmacija je izolirana

Miro Bulj (Most) tvrdi da je Dalmacija, odnosno „milijun ljudi“ izolirano od spomenute mjere, da je nemoguće da netko u Dalmaciji zimi „ne prebaci“ 2.500 kilovata.

Svaka potrošnja struje preko 2.500 kilovat sati u idućih šest mjeseci plaćat će se skuplje, obitelj koja troši 5.000 kilovat sati sigurno će struju plaćati oko 25 posto skuplje, naveo je Branko Bačić (SDP).

Ministar financija tumači kako bi cijena električne energije za kućanstva u nižem razredu trebala ostati identična kakva je trenutno.

Za potrošnju preko 2.500 kilovat sati bi se plaćala cijena koja je 50 posto viša, no ta je cijena daleko ispod cijene koja kotira na tržištu, naglasio je.

Među onima koji je pozdravio „nula posto“ na solarne panele je i IDS čijeg Emila Dausa zanima ima li država alate da zaštitite građane koji žele ugraditi panele da im cijena stvarno bude umanjena za PDV?

Ono što možemo napraviti je moliti sve tržišne dionike da nose dio tereta ove krize, kao Vlada činimo sve što možemo, no narediti nekome da snizi cijene, tu je manevarski prostor ograničeniji, kazao je.

Je li isporuka solarnih ploča oslobođenja PDV-a ili ne, što je s dodatnom opremom, pitala je Ivana Kekin (ZLB).

Ako fizička osoba kupuje ploču na to i dalje plaća PDV po stopi od 25 posto, intencija je da se cijeli paket oporezuje s nula posto, a ne pojedinačni elementi, odgovorio je ministar Primorac.

Ivana Kirina (HDZ) zanimalo je hoće li se, ako bude više zainteresiranih za solare, to odraziti na proračun.

Ne treba se brinuti da će to biti veliki udar, umirio ga je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 19:33