Veliki rezovi

Primili gotovo 6 milijardi dolara pomoći, a otpuštaju 19 tisuća ljudi: 'Bit će toga još'

 ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

American Airlines priopćio je da će ukinuti 19.000 radnih mjesta u listopadu, kada bude prestao vladin program potpore za plaće namijenjen zrakoplovnim kompanijama tijekom pandemije koronavirusa.

Najveća svjetska zrakoplovna kompanija priopćila je da će nakon tih otkaza i dobrovoljnih odlazaka broj zaposlenih biti za 30 posto niži nego u ožujku, prije izbijanja pandemije.

I ostali su avioprijevoznici upozorili na slične velike rezove uslijed pada zračnog prometa.

Američki United Airlines je prošloga mjeseca priopćio da je ugroženo čak 36.000 radnih mjesta. Njemačka Lufthansa upozorila je da bi mogla ukinuti 22.000 radnih mjesta, a British Airways 12.000, prenose mediji.

Ukidanje radnih mjesta u aviokompanijama potaknula su upozorenja da će zbog utjecaja pandemije u ovoj godini zračni prijevoznici u svijetu zabilježiti gubitak veći od 84 milijarde dolara.

U SAD-u je prema uvjetima za vladinu pomoć aviokompanijama u visini 25 milijardi američkih dolara bilo do 30 . rujna zabranjeno znatno smanjivanje radnih mjesta.

(FILES) In this file photo an American Eagle plane takes off while an American Airlines plane approaches a gate at Ronald Reagan Washington National Airport on July 10, 2020, in Arlington, Virginia, during the coronavirus pandemic. - American Airlines said on August 25, 2020 it will lay off 19,000 workers on October 1, in addition to thousands more who left the company or agreed to voluntary furloughs, unless Congress offers more aid.
Daniel SLIM / AFP

Iako su aviokompanije zatražile daljnje potpore, razgovori u Washingtonu o paketu pomoći u ovom su mjesecu zapeli, pa još nije postignut dogovor.

American Airlines je iz programa pomoći za plaće primio 5,8 milijardi dolara. Kompanija je nedavno objavila da planira otkazati poslovanje u 15 manjih zračnih luka u SAD-u zbog niske potražnje za putovanjima.

„Moramo se pripremiti za mogućnost da državno vodstvo neće moći dalje podupirati zrakoplovnu industriju i usluge koju pružamo, posebno za manje zajednice“, navelo je poslovodstvo kompanije u poruci zaposlenima.

Čelnici kompanije očekuju da će American Airlines u posljednjem tromjesečju 2020. letjeti s oko 50 posto kapaciteta, a međunarodni će letovi biti smanjeni za 25 posto u odnosu na razinu iz 2019. godine.

Kompanija računa da će u listopadu biti zaposleno manje od 100.000 ljudi, u odnosu na 140.000 početkom ožujka.

Osim najavljenog ukidanja 19.000 radnih mjesta, na dobrovoljni je odlazak od ožujka pristalo 12.500 zaposlenih, a 11.000 će to učiniti u listopadu, objavila je kompanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 19:12