'Nemjerljive štete'

Prijevoznici u problemu zbog migranata: 'Plaćamo visoke kazne, a nismo ni krivi ni dužni'

Osim što prijevoznici imaju problema na graničnim prijelazima zbog koronavirusa, muči ih i situacija s migrantima
Ilustracija, krijumčarenje stranih državljana
 Jure Miskovic / CROPIX

Osim što prijevoznici imaju problema na graničnim prijelazima zbog koronavirusa, muči ih i situacija s migrantima, no ne na talijanskoj, već na srpskoj granici.

- Prijevozništvo i cestovni promet su krvnožilni sustav gospodarstva i on mora funkcionirati. Prijevoznici su dobili naputke da svojim vozačima kažu kako će se ponašati po pitanju koronavirusa, ali što se tiče migranata, nisu. Oni tu ne mogu ništa jer migranti skoče s nadvožnjaka na kamion tijekom noći, razrežu ceradu, a zatim se primire i čekaju da prijeđu granicu. Šteta za prijevoznika je nemjerljiva. A još kad mu u kamionu pronađu migrante, prijevoznik ispadne kriv - ispričao je Marijan Banelli, prometni lobist, u Studiju 4 HRT-a.

Kazna od 28.000 kuna koju je dobio prijevoznik Mario Ćurak upravo je takav primjer. U njegovom kamionu, naime, pronađena su tri migranta, a nakon što se Ćurak žalio carini u Osijeku, kazna je skočila na 39.000 kuna, a on je, kako kaže, “ni kriv ni dužan”.

- Imam 12 kamiona i svako jutro čekam da me vozač nazove i kaže da su mu pronašli migrante u kamionu. Nemamo mi s tim nikakve veze. Sve izvan kabine ne bi trebala biti naša stvar – požalio se Ćurak.

Njegovom kolegi Željku Mariću već su tri puta pronađeni migranti u kamionu, a zadnji put prije otprilike tri tjedna.

- Ako je vozač strani državljanin koji ima radnu dozvolu carina uzme kamion i robu i on ne može dalje dok se ne plati kazna koja je u prosjeku 22.000 do 23.000 kuna, a plaćanje ne možemo odgoditi za, primjerice, sedam dana – tvrdi Marić.

- Mislim da Vlada mora izvijestiti da se poduzmu sve mjere kako bi se zaštitili hrvatski ljudi, naši prijevoznici i vozači, a prema ovome ispada da se štiti migrante. Njih se mora tretirati kao one koji ilegalno prelaze granicu. Koronavirus je viša sila, ali migranti nisu. Problem Bajakova i Batrovci mora se rješavati na bilateralnom nivou, ali se mora uključiti i Bruxelles jer je to prava šengenska granica - zaključio je Banelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:21