Prijevoznici danas u štrajk: Tražimo rješavanje našeg problema, a ne predizbornu retoriku

Danas u pet do 12 sudjeluju u paneuropskom prosvjedu koji će se u Hrvatskoj održati u osam gradova
Ilustracija
 Ante Cizmic / CROPIX

Hrvatska Inicijativa povremenog prijevoza putnika (PPP) uz podršku Udruge Glas poduzetnika, danas u pet do 12 sudjeluje u paneuropskom prosvjedu koji će se u Hrvatskoj održati u osam gradova, s ciljem upozoravanja na teško stanje povremenih prijevoznika.

Na razini EU prosvjed je nazvan "Honk for hope", a najavljuje se da će u većini država EU-a na ulicu izaći povremeni prijevoznici, uz podršku drugih djelatnosti u turizmu.

Inicijativa PPP trenutačno okuplja više od 200 tvrtki povremenog prijevoza, s gotovo 2.000 vozila, a danas se na prosvjedu očekuje više od 1.000 vozila. Djelatnost povremenog prijevoza ukupno zapošljava oko 20.000 ljudi, čija su radna mjesta ugrožena, kaže se u priopćenju Glasa poduzetnika.

Povremeni prijevoznici i Glas poduzetnika traže dogovor države s leasing kućama u smislu zamrzavanja glavnice i kamata na minimalno godinu dana, osiguranje sredstava pomoći iz raspoloživih fondova Europske Unije, žurno odobravanje sredstava za likvidnost, te produljenje mjera za spas radnih mjesta za dodatna tri mjeseca ako je ikako moguće.

Koordinator Incijative PPP i član Odbora za turizam Udruge Glas poduzetnika Marko Slišković istaknuo je da je organiziran prosvjed u osam hrvatskih gradova - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Osijeku, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. Smatra da povremeni prijevoznici nisu ravnopravni sa kolegama iz razvijenih država EU-a.

"Sve zemlje članice već su odavno zaštitile svoje poduzetnike koji su dobili pravi moratorij od 12 mjeseci, dobili su sredstva za likvidnost kao i bespovratna sredstva pomoći. Mi nismo dobili ništa od toga. Ne možemo se boriti za rad kad su ugrožena naša osnovna sredstva rada, a to su autobusi i kombiji", istaknuo je Slišković dodavši da ih podržava resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture no da bez suradnje s ostalim ministarstvima neće biti cjelokupnog rješenja njihovog problema.

"Tražimo od svih odgovornih da se uključe u rješavanje našeg problema i da prepoznaju situaciju u kojoj se nalazimo. Već su krenule predizborne retorike i fokus na krizu i gospodarstvo se polako gubi. Tražimo da se prepozna kako upravo živimo povijesnu 2020. godinu i da je rješenje sadašnje situacije jedino što građane Hrvatske zanima", naglasio je Slišković.

U priopćenju se navodi i da će, ako se ne osiguraju mjere koje su u skladu s mjerama koje omogućavaju svojim povremenim prijevoznicima države EU poput Njemačke i Poljske, Inicijativa PPP i Udruga Glas poduzetnika nastaviti organizaciju protestnih vožnji do ispunjenja zahtjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 03:54