Problem zatvaranja granica

Prijevoznici bi mogli bankrotirati: 'Ako vozači nemaju simptome, neka voze'

"Cijene goriva padaju, ali ako kamioni stoje, prijevoznicima to ništa ne znači", ističe Kranjčec
Ilustracija, kamioni
 Miguel MEDINA / AFP

Zatvaranje granica zbog koronavirusa odvelo bi prijevoznike u bankrot, rekao je za Hinu predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec.

Ne nađe li država mogućnost da sanira gubitke, zatvaranje granica prouzročilo bi bankrot, i to ne samo nas nego i industrija koje pratimo, rekao je Kranjčec.

Drži da bi Hrvatska trebala poboljšati protočnost robe i kontrola koje trenutno važe i koje trebaju biti jednake za sve zemlje u okruženju.

"Najnovije informacije i mjere dovele su nas do relativno velikih problema za razliku od kolega iz Slovenije i Austrije koji nesmetano obavljaju teretno prometovanje prema Italiji", kaže Kranjčec.

"Mislim da bi se i Hrvatska trebala prema tome orijentirati. Na ulazu u Hrvatsku na Bregani kamioni nam stoje od jučer ujutro i još nisu prošli", dodaje.

Smatra da bi nacionalni stožer trebao pravovremeno obavještavati udrugu o novim mjerama, kako bi se prijevoznici mogli organizirati i izbjeći čekanja i gužve na granici.

"Cijene goriva padaju, ali ako kamioni stoje, prijevoznicima to ništa ne znači", ističe Kranjčec.

Zabrinutost HOK-a

Nakon upozorenja prijevoznika da bi ih zatvaranje granica moglo odvesti u bankrot, oglasila se i Hrvatska obrtnička komora.

- Iako pozdravljamo napore Kriznog stožera u nastojanju da se zaštiti život i zdravlje građana, izražavamo zabrinutost zbog mjere samoizolacije od 14 dana, izrečene vozačima zaposlenim kod prijevoznika koji obavljaju prijevoz tj. opskrbu robom iz Italije, a koji su jučer ušli u RH. Stavljanje svih vozača u 14 dnevnu samoizolaciju ubrzo će dovesti do zatvaranja prijevozničkih obrta, gubitka radnih mjesta, ali što je najvažnije do prekida opskrbe značajnog broja osnovnih namirnica koje dolaze iz Italije. Svjesni smo činjenice da se u sadašnjem trenutku Krizni stožer našao pred teškom odlukom u kojoj mora brinuti o sigurnosti i zdravlju svojih građana, pa i donošenjem mjerama poput ove.

Hrvatska obrtnička komora stoga predlaže da se onim vozačima, kojima je već izrečena mjera samoizolacije i nemaju simptome bolesti, a žele nastaviti dalje voziti, to i omogući, uz obvezatno pridržavanje sigurnosnih mjera, nošenja zaštitne maske, održavanja sigurne udaljenosti uz obvezno javljanje telefonom dežurnom epidemiologu u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, kao što je to bilo navedeno u uputi koja je bila na snazi od 3. ožujka 2020. - priopćili su iz HOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:51