Omiljeni napitak

Prijeti li nam nestašica kave? Proizvođači: 'Ove zastoje nećemo moći kontrolirati'

Neki od najvećih svjetskih trgovaca kavom pripremaju se za probleme u lancu opskrbe
Ilustracija
 Dragan Matić / Hanza Media

Neki od najvećih svjetskih trgovaca kavom pripremaju se za probleme u lancu opskrbe budući da, kako piše Bloomberg, pandemija koronavirusa stvara rizik od zatvaranja luka i ostalih transportnih operacija.

Iz Volcafea su, primjerice, svojim klijentima već poručili kako se očekuju logistički zastoji koji će biti sve rašireniji diljem zemalja koje su najveći proizvođači kave. Švicarska Sucafina je, pak, zatražila od kupaca da naruče svoje zalihe što je prije moguće.

- Ovo je možda vrijeme da unaprijed naručite kave koje mislite da će vam biti potrebne u budućnosti – poručili su.

Širenje virusa, naime, remeti opskrbne lance svega, od nafte do bakra i namirnica, a mnoge zemlje prijavljuju i nedostatak spremnika. Sama pandemija došla je u vrijeme kada su zalihe kave ionako male, a problem stvara i mogućnost štrajka lučkih radnika u Brazilu, koji je jedan od najvećih proizvođača kave na svijetu.

- Određene mjere sigurnosti već su uvedene u nizu zemalja i postoje određeni zastoji u nekim područjima, a očekujemo da će se to proširiti diljem država iz kojih dobivamo najviše kave – kažu u Volcafeu.

- Veoma smo zabrinuti da će vladine mjere i nedostatak radnika koji nam pružaju osnovnu logistiku stvoriti smetnje kojima će biti teško upravljati ili kontrolirati – poručili su proizvođači kave za Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 01:42